АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ИНСПЕКТИРА ПО ВЪЗДУХ СТРОЕЖА НА ГАЗОПРОВОДА "БАЛКАНСКИ ПОТОК"

Борисов инспектира от хеликоптер строежа на "Балкански поток" Снимка: Бойко Борисов/Facebook
23.09.2020 / 14:09

Премиерът Бойко Борисов инспектира с хеликоптер строежа на газопровода "Балкански поток". Той беше придружен от заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, представители на фирмата-изпълнител Аркад, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов.

Те облетяха с хеликоптер трасето на газопровода "Балкански поток" на наша територия. От видеото във Фейсбук профила на премиера стана ясно, че проекта навлиза във финалната си фаза.

Тръбите вече са положени по близо 480 километровото трасе, над хиляда и 400 строителни машини и над 2 хиляди и 500 работници от различни страни са ангажирани в момента в мащабния строеж, който Борисов определи като интернационален.

Пред саудитския гост премиерът отбеляза, че с "Балкански поток" България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки.

От своя страна саудитския заместник-министър декларира, че правителството му ще продължи да оказва пълна подкрепа на консорциума Аркад, който е основен изпълнител на "Балкански поток", а крал Салман лично следи проекта и "оказва голям натиск".

Борисов беше категоричен, че зад Аркад не стоят руски компании.

В същото време САЩ се противопоставят на изграждането на втората отсечка на „Турски поток“, която Борисов нарича „Балкански поток“. Според Вашингтон тя е заплаха за евроатлантическата общност, защото обвързва държавите членки на НАТО и ЕС с руския природен газ. Лично държавният секретар Майк Помпео предупреди да не се изгражда продължението на „Турски/Балкански поток“, припомня БГНЕС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев