АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЖОЗЕП БОРЕЛ: ЕС НЕ ПОСТИГНА СЪГЛАСИЕ ЗА САНКЦИИ НА БЕЛАРУС

 Жозеп Борел
21.09.2020 / 18:12

"Не е постигнато съгласие за санкции заради президентските избори в Беларус, тъй като нямаше пълно мнозинство", заяви след края на Съвет "Външни министри" върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел, като отбеляза, че Кипър не е дал подкрепата си за тях.

Той добави, че въпросът ще се дискутира на Европейския съвет в края на седмицата, на който европейските лидери трябва да дадат насоки за целта.

"Трябва ни единодушие и ни липсва една страна. И тази страна е Кипър. И Кипър не е против санкциите срещу Беларус, но не смята да дава гласа си за това, защото смята, че в същото време трябва да се наложат санкции и на Турция", посочи Борел и добави:

"Надявам се, че на следващия Съвет "Външни министри" това ще бъде възможно. Ще направя всичко възможно, за да бъдат приети тогава санкциите срещу Беларус. Това вече става мой личен ангажимент, защото ясно си давам сметка, че от това до голяма степен зависи доверието в Европейския съюз и способността на външната ни политика да санкционира Лукашенко".

По-рано през деня кандидатът за президент от опозицията на Беларус Светлана Тихановска поиска ЕС да помогне за въвеждането на санкциите срещу лица, участвали в насилие над протестиращите в страната.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев