АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТОВЕТЕ НА СЛИВЕН И ЯМБОЛ НАГРАДИХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В РЕГИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „ОБИЧАМ МОЯ РОДЕН ГРАД“

„Обичам моя роден град“
19.09.2020 / 17:47

Кметовете на Ямбол и Сливен Валентин Ревански и Стефан Радев наградиха заедно победителите от конкурса за рисунка „Обичам моя роден град“, организиран от Община Ямбол и подкрепен от Община Сливен. Церемонията се състоя пред емблематичната сграда на Безистена в Ямбол, за която днес се отбелязват пет години от нейното обновяване.

Пред участниците и гостите на събитието Валентин Ревански благодари на своя колега, че Сливен се е включил в тази инициатива и пожела и занапред двата града да си сътрудничат в общи начинания.

„За мен е изключително удоволствие да виждаме нашите деца от Област Сливен и от Област Ямбол заедно. Това са два града, които винаги са били свързани, с общо минало, и вярвам, че имат и общо бъдеще. А нешето бъдеще са нашите деца. Благодаря на всички деца, кото приеха поканата ни и се включиха в днешния конкурс. Надявам се, че той ще е първата стъпка към още инициативи между двата града и двете области. Благодаря и на кмета на Сливен Стефан Радев, с когото имаме прекрасен диалог и партньорство. Вярвам, че обединени можем да реализираме много общи проекти, които са важни за двете области“, заяви кметът на Ямбол.

От своя страна Стефан Радев благодари за поканата за общо участие и използва възможността да поздрави всички деца с началото на новата учебна година.

„Поздравявам всички деца, които са се включили в този конкурс. Радвам се, че такива инициативи предизвикват все по-голям интерес сред подразстващите. Те способстват за развитието на въображението, на таланта, на любовта към изкуството. Използвам случая да благодаря лично на господин Ревански, на нашите приятели от Община Ямбол за тази инициатива. Идеята беше тяхна. Разбира се, ние с радост се включихме и я подкрепихме, както ще подкрепяме всяка една обща инициатива, независимо дали се отнася за култура, изкуство, инфраструктура или за икономическото развитие. Убеден съм, че заедно можем много повече и можем да бъдем много по-значим център на картата на България. Поздравявам всички с годишнината от откриването на този прекрасен обект зад нас, с който всяка община и всеки град в Европа би се гордял. Искам да пожелая на всички, най-вече на децата, да сте здрави и да имате една много успешна и присъствена учебна година“, каза кметът на Сливен.

В конкурса се включиха сто участници от 1 до 12 клас. Рисунките, разделени в четири възрастови групи, представят любимо място в родния им град. Целта на проявата е да насърчава младите художници да разкрият таланта си и да развият творческото си въображение.

Валентин Ревански връчи наградите на участниците от Сливен, а Стефан Радев награди победителите от Ямбол.

В първа група от 1 до 3 клас за децата от Област Ямбол на първо място е класиран Атанас Атанасов за рисунката „Игри с хвърчила“. На втора позиция е Мая Петкова, отличена за нейната творба „Летен ден в двора на църквата „Успение на Пресвета Богородица“. Третото място е присъдено на Пламена Райчева за „Улица „Детски свят“.

Във втора група от 4 до 6 клас първото място е за Кристиана Кънева, наградена за рисунката „Красотата в градския парк“. На втора позиция е Никола Димитров с творбата „Любими места от град Ямбол“. Трети е Пресиан Динев с „Безистенът“.

В тройката в групата от 7 до 9 клас са: първо място за Самуил Георгиев с рисунката „Църквата „Св. Николай Чудотворец“, второ място за Алина Ставрева – „Брънековата къща“ и трето място за Деница Стойчева с творбата „Крайречния булевард“.

В четвърта група от 10 до 12 клас на първо място в класирането е Милен Йовчев, отличен за рисунката „Разходка в парка“. Втора е Пламена Колева – „Моят любим парк“, трета е Йорданка Генкова „Съединението прави силата“.

В първа група от 1 до 3 клас на участниците от Сливенска област на първо място е класирана рисунката на Дария Петрова „Моето любимо място къщата и паметникът на Хаджи Димитър“. Втората позиция е за Анелия Дойчинова с творбата „Къща – музей „Хаджи Димитър“. На трето място е класирана Дарена Петкова – „Скален феномен Халката“.

Във втора група от 4 до 6 клас подреждането е следното: първо място за Митко Николов за рисунката „Градската градина в Сливен“, второ място за Тияна Стефанова – „Обичам моя роден град“, трето място за Йоан Алексиев – „Спомен за Стария бряст – Европейско дърво на годината 2014“.

В трета група от 7 до 9 клас журито подреди на първо място Инна Дойчинова с рисунката „Регионален исторически музей Сливен“, на второ Ивана Стоянова – „Къщата на Хаджи Димитър“, третото е за Михаил Добрев за творбата му „Сградата на Община Сливен“.

В последната, четвърта група от 10 до 12 клас победителите са Вероника Тодорова, която зае първо място за „Къща на водата“, на второ място е Велислава Димитрова за „Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, а третата награда е за Василена Петрова с рисунката „Скално образувание „Халката“.

Определянето на най-добрите творби в конкурса се осъществи от жури в състав: председател Кольо Костов, уредник в художествена галерия „Жорж Папазов“-Ямбол, Диана Димитрова, директор дирекция „Култура, спорт, младежки дейности, туризъм и връзки с обществеността“, Сашо Казанджиев, преподавател по изобразително изкуство в среден и горен клас, Дора Чанева, главен експерт в дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността“-Община Сливен, Каролин Капитанова, уредник в Художествена галерия „Димитър Добрович“-Сливен.

Всички участници в конкурса получиха грамота за участие, а техните произведения бяха изложени в пространството около Безистена.

Церемонията по награждаването беше изпъстрена с музикалните изпълнения на ямболската Студиа по изкуствата „Белканто“, с ръководители Божидара Божилова и Мариана Андреева, както и на младия певец Иван Едрев от Сливен с вокален педагог Милена Добрева. Той е член на клуб „Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“. Иван Едрев е носител на много награди от международни и национални конкурси. Две поредни години е награждаван с Годишна стипендия от Община Сливен в раздел „Изкуство“.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев