АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

Д-Р СЕРГЕЙ ИВАНОВ: НЕ МОЖЕМ ДА ЗАТВОРИМ ОБЩЕСТВОТО ЗАРАДИ СТРАХОВЕТЕ НА ЧАСТ ОТ ХОРАТА

Д-р Сергей Иванов
18.09.2020 / 17:33

Ако искате децата да не срещат вируси - да ги заключим вкъщи, коментира специалистът.

„Има едно свръхвнимание към училищата, което граничи с истерия и едва в четвъртия ден от началото на учебната година стана ясно,че нито един от тези ученици или учители не са се заразили в училище“, коментира в предаването „Хоризонт за вас“ вирусологът д-р Сергей Иванов.

„Децата почти не боледуват. Това, което става сега в училищата, е отражение на собствените ни страхове. Децата нямат нужда от такова внимание, такива мерки в училище. Ето, днес се чува нова мярка - да се глобяват директори, ако дете се разхожда без маска в коридорите. Това граничи с абсурд, защото няма как да го обясниш това на едно 7-годишно дете“, категоричен е д-р Иванов.

„Не мога да коментирам мерките в училищата, защото всяко едно от тях има отделно „народно творчество“. Чух много различни мерки и не разбрах къде какво се спазва. Тоест да говорим за единни мерки, извън тези, препоръчани от Министерството на здравеопазването, е много трудно да се каже", изтъкна вирусологът.

Децата са си накуп, ще си обменят вируси и от това не трябва да се прави трагедия. Ако искаме децата да не срещат вируси, трябва да ги заключим в къщи, подчерта д-р Иванов.

Учениците не боледуват и целта на мерките е всъщност да се предпазват уязвимите хора – аз не чух обаче нито една мярка в тази посока, отбеляза д-р Сергей Иванов. "Аз мога да предложа мерки, но това е задължение на Министерство на здравеопазването."

"Ние нямаме бум в момента и е очевидно, че мерките от март бяха безмислени. По същия начин мерките сега в училище ще се окажат безмислени. Да, може да има леко покачване на заболеваемостта. Между другото, грипът протича много по-тежко при децата от коронавируса. И той е по–опасен за тях", заяви д-р Сергей Иванов пред БНР.

"Носенето на маски е безцелно в училище", посочи специалистът. "Има състезание в момента как да се изтормозят учениците. Това с постоянната дезинфекция е също по–вредно. Все едно да направим стерилни децата и все едно да ги сварим..."

„Ние не можем да затворим обществото заради страховете на част от хората“, каза още д-р Иванов. "В постоянен срах не можем да живеем. Трябва да има реципрочност на мерките спрямо ситуацията".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев