АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗНАЧИТЕЛЕН БРОЙ СЕДМОКЛАСНИЦИ ИМАТ ЗАТРУДНЕНИЯ С УСВОЯВАНЕТО НА УЧЕБНИЯ МАТЕРИАЛ

Училище
17.09.2020 / 18:02

Значителен брой седмокласници изпитват затруднения с усвояването и обработването на учебен материал - тревожната тенденция е установена от Института за изследвания в образованието. Проучването, проведено сред 200 училища от цялата страна, показва още, че в седми клас учениците губят увереността си, че могат да се справят добре в училище и подценяват собствените си възможности.

Когато мотивацията на седмокласниците е насочена единствено към получаването на добра оценка на изпит или висок бал за прием в гимназия:

„То тогава вероятността да се ангажира с по-пасивен подход, който е свързан със запаметяване например на отговори на примерни въпроси, на дефиниции, е по-голяма“, посочи Асенка Христова - изпълнителен директор на Института за изследвания в образованието.

Резултатът: учениците лесно наизустяват учебния материал, но изпитват затруднения със задачите, изискващи осмисляне и свързване на знания.

Просветният министър Красимир Вълчев заяви:

„Няма нищо фатално, ако едно дете не се представи добре на изпита след 7-ми клас, но ние имаме една свръхфиксация. Коловозът на успеха в XXI век са натрупаните знания и умения, а не това в кое училище си учил. Един човек ако е когнитивно ангажиран, четящ, винаги ще бъде оценен“.

Констатираният спад в когнитивните умения на децата върна дебата за необходимостта от промяна във формата на националното външно оценяване, свързана с въвеждането на комбинирани тестове и провокиране интереса за учене.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев