АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„ГАЛЪП“: 59% ОТ БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И БЪРЗИ ИЗБОРИ

59 на сто искат оставката на правителството и бързи избори
17.09.2020 / 17:50

Две трети от пълнолетните българи подкрепят протестите, а 59 на сто искат оставката на правителството и бързи избори. Това показва последното изследване на „Галъп Интернешънъл“. Допитването е проведено в периода от 3 до 11 септември сред 807 пълнолетни българи. Резултатите показват, че втори кабинет в настоящия мандат по-скоро обърква хората, като 36% подкрепят подобен сценарий, а против са 43 на сто, съобщава бТВ.

57 процента от анкетираните не подкрепя блокадите, докато 34 на сто ги подкрепят.

Контрапротестите намират подкрепа сред 28 на сто от пълнолетните българи, а 53 процента не ги подкрепят.

ГЕРБ среща подкрепа от 13,2% от допитаните, а БСП има сходен, но леко по-висок резултат от 13,5 на сто.

„В социологически план двете числа на практика значат едно и също, но проверка сред най-твърдо решилите да гласуват показва по-ниска увереност при ГЕРБ. Това се дължи вероятно на факта, че теренът на изследването улавя ефектите на големия протест от 2 септември, който носи щети на ГЕРБ. Вероятно има и известен ефект на непрестижност. Изследването няма как да улови ефектите на вътрешнопартийния избор в БСП. Няма как да улови и последните ефекти на вчерашната акция, свързана и с Мая Манолова, в Народното събрание (барикадата с граждани и майки от „Системата ни убива“ – бел. ред.)“, се посочва в анализа на „Галъп“.

Според данните в него президентската институция донякъде възстановява нивата си на доверие от предходни периоди, след като изглеждаше застрашена преди месец, и сега е с доверие от 52 на сто: „Толкова е и личното доверие в Румен Радев, с което той остава най-одобряваната политическа фигура у нас“.

Бойко Борисов остава с доверие под 20 процента и така е на традиционните нива на Корнелия Нинова и двамата вече имат еднакво одобрение сред обществото, се казва още в анализа. Слави Трифонов има 30 на сто доверие. Хората от „Отровното трио“ все още имат сравнително ниска разпознаваемост, макар че тя расте. На ниската разпознаваемост се дължат и наглед не толкова високите нива на лично доверие за тримата – в диапазона между 11 и 16 процента, обобщават от „Галъп“.

Най-различните лансирани досега идеи за конституционни промени срещат подкрепа, понякога автоматична, а самото искане за нова конституция също предизвиква объркване, съобщава още бТВ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев