АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

70-А ВЕЧЕР НА АНТИПРАВИТЕЛСТВЕН ПРОТЕСТ В СОФИЯ, ОРЛОВ МОСТ ОТНОВО БЛОКИРАН

Протестът - 70 ден
16.09.2020 / 23:04

70-ата вечер на протести в София започна със събирането на стотици демонстранти пред новата сграда на парламента с призиви за оставка на премиера и главния прокурор, а по традиция Орлов мост отново бе блокиран.

Около 19,30 часа утихна напрежението, което възникна пред Народното събрание, след като от новата сграда на парламента бяха изведени майките от „Системата ни убива“ и Мая Манолова и нейните сподвижници, които отказваха да я напуснат.

По традиция бе затворени и движението по бул. „Цар Освободител“, където т.нар. Отровно трио провежда своите антиправителствени акции.

След като Мая Манолова бе изведена от сградата на НС, тя потвърди пред журналисти, че е имало полицейско насилие при извеждането.

„Извлякоха хората със сила – с ритници, с бутане, с блъскане. Самото НСО снимаше много подробно тази акция – очевидно трябва да я отчетат пред началниците си, така че може да се видят и техните кадри. Нашите телефони бяха избити, хората ги влачеха по земята, блъскаха ги…Това е позор! Позор, Караянчева! Позор!“.

От трибуната на протеста в тази връзка се чу искане и председателят на НС Цвета Караянчева да подаде оставка.

Димитрина Русева, майка на 24-годишен младеж, който бе заедно с майките, разказа за случилото се в НС:

„Може би 15 служители на НСО, налягаха нашите хора по земята, за да не могат да ги изведат, но с доста груба сила ги изведоха, просто ги влачеха. Няма да ни прекършат. Това още повече ни настройва срещу тях“.

От т.нар. Отровно трио призоваха президента Румен Радев да разпусне Националната служба за охрана, а Никола Вапцаров, сподвижник на Мая Манолова, призова:

„Хората от полицията, жандармерията и НСО, помислете си много внимателно кой защитавате. Те ви вкарват в тази ситуация да се изправяте срещу българи и да заставате на първата линия и да бъдете целени с яйца, домати и пр.“.

От МВР заявиха, че информациите, разпространявани в новинарски онлайн издания, че „полицаи са извеждали насила протестиращи от Народното събрание“, категорично не отговарят на истината. А от НСО, че са изведени принудително група граждани, „които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект - сграда на Народното събрание“.

Около 21 часа протестната проява в т.нар. Триъгълник на властта приключи, след като прозвуча химнът. Част от протестиращите си тръгнаха, а други поеха на традиционното си шествие към Орлов мост.

И тази вечер възловото софийско кръстовище бе блокирано от протестиращите. Малка група от тях е на пътното платно и скандират „Оставка!“.

Осигурява се коридор за автомобилите на Спешна помощ. Полицейско присъствие в района няма. Очаква се движението през Орлов мост да остане блокирано до 24 часа́.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев