АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТНА АКЦИЯ НА МАЙКИТЕ ОТ „СИСТЕМАТА НИ УБИВА“ В НС

 „Системата ни убива“,
16.09.2020 / 19:13

Майките от инициативата „Системата ни убива“ блокираха днес един от входовете на новата сграда на парламента, а техни привърженици се събраха пред сградата на парламента, за да ги подкрепят. Майките и други протестиращи останаха във фоайето на сградата, въпреки че депутатите приключиха заседанието си, а журналистите бяха помолени да напуснат.

Около 18 часа започна извеждането на майките от сградата - бяха изведени две жени, които оказваха съпротива, докато към НС отново полетяха яйца, предаде репортер на БНР. Вътре е останала Мая Манолова и нейни сподвижници. Движението по бул. „Дондуков“ в района е затворено.

По-рано председателят на Народното събрание Цвета Караянчева информира от трибуната на парламента за постъпило писмо от майките от „Системата ни убива“, което е адресирано до всички депутати. В него майките призовават за среща с тях до петък в опит да представят гледната си точка за постигане на конструктивно решение за помиряване на народа.

Караянчева дочете написаното и коментира:

„И аз в момента не разбирам защо майките стоят долу и чакат. Колеги, моля ви, бъдете така добри да намерите време да се срещнете с майките от „Системата ни убива“ в тези два дена, които са. Има дете долу. Призовавам и майката - нека детето да се прибере вкъщи, защото тук е изложено на риск. Не бива да се използват децата. Майките ще бъдат чути, както винаги са били чути и не мисля, че трябва да седят долу, защото наистина има заповед, която е на база на заповедта на министъра за пропускателен режим в парламента с оглед Covid-19“.

Социалистът Антон Кутев контрира:

„И това, че ще правите среща с тях след три дена, не означава, че можете да оставите майка или дете с увреждания без достъп до тоалетна. Това, което сте намислили, няма да стане“.

Караянчева увери, че няма да допусне в Народното събрание да се правят провокации.

„Не бива да допускаме това, което се случи предния път с барикадираните сестри. Призовавам НСО също да си свършат работата и да уведомяват надлежно гражданите за моите разпоредби, които съм още от началото на февруари спуснала“.

Майките от „Системата ни убива“ изслушаха изявлението на Цвета Караянчева и на свой ред я обвиниха в дискриминация. Димитрина Русева обясни, че синът ѝ, който е с увреждания и е в инвалидна количка, не е дете, а младеж на 24 години:

„Съжалявам, че изобщо тя има някаква управленска функция. За мен тази жена е позор. И да Ви кажа, госпожо Караянчева, съжалявам, че просто съм учител и използвам учтива форма по презумпция. Вие не заслужавате моето уважение. Този господин тук е на 24 години. Това не е дете и Вие не сте тази, която да отговаряте за това къде той трябва да бъде. Ако това не Ви е ясно, аз да Ви го изясня. Думата „дискриминация“ може би нещо Ви говори“.

Майките от „Системата ни убива“,твърдят, че няма да напуснат сградата на НС, докато всички депутати не се подпишат под внесена от тях декларация в подкрепа на исканията на протеста за оставки.

Вера Иванова от „Системата ни убива“ заяви:

„Няма да напуснем, докато не дойдат депутати, представители на всички парламентарно представени партии плюс независими депутати, за да ги запознаем с декларацията, която ние внесохме сутринта“.

Друга демонстрация бе организирана от Мая Манолова, която заедно с представители на платформата "Изправи се.БГ" не беше допусната до заседанието на Комисията по енергетика, където ще бъде изслушан председателят на енергийният регулатор Иван Иванов и ръководството на „Топлофикация“.

В знак на протест Манолова донесе подарък за Цвета Карянчева - поцинкована кофа:

„За да ѝ кажем, че не трябва да забравя откъде е тръгнала. Тази сграда не е нейна. Тази сграда не е на нейния началник и не е нужно тя да брани с тялото си достъпа на гражданите в сградата на Народното събрание“.

Протестиращите заявиха категорично, че са против агресията. Никола Вапцаров от "Изправи се.БГ" посочи още, че липсата на диалог може да доведе до сериозни последици за страната, а в следващите месеци България ще има нужда от целия държавен ресурс, за да се справи с множеството кризи.

"Тук в това деловодство ще чакаме някоя от парламентарните групи да прояви адекватност и да дойде да ни приеме, за да може да говорим с тях като граждани, като нормални хора, а не да мятаме камъни, дървета, яйца и така нататък. Аз смятам, че агресията ни не трябва да бъде насочвана към органите на реда, които пазят тази сграда и не трябва да бъде насочвана помежду ни като граждани, да се разделяме. Трябва да имат силата и достойнството да седнат със своите съграждани, които са ги избрали, и право куме в очи, за да се чуят нашите искания".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев