АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРИЗОВА ДА СЕ ИНВЕСТИРА В НОВИ КАБИНЕТИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ И ФИЗКУЛТУРНИ САЛОНИ

Президентът Румен Радев присъства на откриването на учебната година в най-малката община – Трекляно
15.09.2020 / 12:16

Президентът Румен Радев присъства на откриването на учебната година в най-малката община – Трекляно. По думите му мястото не е случайно – всички 19 населени места в общината са имали свое собствено училище, но с течение на годините е останало само едно, това в Трекляно. В него учат 30 деца в смесени паралелки.

„Когато едно училище се закрие – въпрос на време е и цялото населено място да се закрие. Затова държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини. Инвестициите, които се правят – и в ремонти на сгради, и за по-големи заплати на учителите, колкото и да са необходими, не са достатъчни да гарантират качествено образование“, коментира държавният глава.

Според Румен Радев устойчивата промяна на страната ще започне с промяна в образователната политика. „Образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет и това трябва да бъде приоритет на всяко едно правителство, независимо кой печели изборите. Защото демократично и проспериращо общество се гради от образовани хора“, коментира Радев.

Той изтъкна, че за последно Богдан Филов ( б.р. министър-председател на България в 57-ото и 58-ото правителство (1940 – 1943) и регент на малолетния цар Симеон II ) е посещавал училището в Трекляно. Радев заяви, че трябва да се помисли за иновативни форми на обучение и да се инвестират средства в нови кабинети по природни науки и физкултурни салони.

В празничния 15 септември президентът отказа да коментира политически теми.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев