АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОЦИАЛНИЯТ МИНИСТЪР ЩЕ ПРЕДЛАГА ЕДНОЛИЧНО РАЗМЕР НА ЛИНИЯТА НА БЕДНОСТ

Деница Сачева
14.09.2020 / 17:23

Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в условията на Covid-кризата. Тази промяна в методиката за определяне на линията на бедност ще одобри правителството, обяви пред Националния тристранен съвет министър Деница Сачева.

Държавата предлага за догодина прагът на бедност да е 369 лева, ръста е със 6 лева спрямо тази година. По данни на Евростат през 2019-та с доходи под прага са били над 1,3 млн. души от българите или 18,6 на сто от населението.

Социалният министър Деница Сачева коментира:

„С размера на линия на бедност е обвързана финансовата подкрепа за хората с увреждания, за най-уязвимите групи, които имат нужда от социална подкрепа също ще бъдат осигурени допълнителни средства от системите за социално подпомагане. В числово изражение мога да ви информирам предварително, че увеличаването на линията на бедност на 369 лева ще има отражение от 21,5 милиона лева за добавките за хората с увреждания“.

Все още няма политическо решение дали и през месеците ноември и декември всички пенсионери ще получават по 50 лева добавка към пенсиите си. Това заяви социалният министър Деница Сачева и коментира , че има и други обсъждани варианти.

"Да се предложат и активни политики с тези средства по отношение на индексация на част от пенсиите. Това е решение, което предстои да бъде взето".

Във втория пакет от антикризисни мерки, приет от правителството, се реши по 50 лева да получават без доходен тест всички пенсионери за месеците август, септември и октомври. Това струва на държавата по 106 милиона лева за всеки от трите месеца.

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес, за да обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година.

Бизнесът, синдикатите и държавата обсъдиха и внесените от „Обединени патриоти“ промени в Кодекса за социалното осигуряване,които целят затягане на контрола при издаването на ТЕЛК-решенията.

От ОП предлагат при наличие на данни за неправилно издадено ТЕЛК решение медицинските комисии към териториалните поделения на Националния осигурителен институт да могат да изискват на въпросното лице да се извършват допълнителни изследвания и консултации в лечебни заведения, с които институтът има сключени договори.

А ТЕЛК-решението да се преразглежда въз основа на тези резултати.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев