АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„ШПИГЕЛ“: БОРИСОВ ПОМОГНАЛ НА АНКАРА В ПРЕСЛЕДВАНЕТО НА ОПОНЕНТИ НА ЕРДОГАН

 Бойко Борисов и Реджеп Ердоган
14.09.2020 / 17:12

Българският премиер Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров са заговорничили с турското разузнаване за предаването на турски граждани на Анкара след опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган през юли 2016 година, който не се увенча с успех.

Това пише днес германското списание „Шпигел“, позовавайки се на документи от турското посолство в София, до които журналистите са имали достъп.

След опита за пуч европейските съдилища отказваха да предават на турските власти издирвани от тях турски граждани, тъй като заповедите за задържане бяха политически мотивирани.

Това не важни за една членка на ЕС – България, пише „Шпигел“.

Непосредствено след пуча Борисов и шефът на тайните служби в България са се срещнали с турския посланик в София. Тема на разговора е бил турският бизнесмен Абдула Бююк, който бяга от Турция в България.

„Г-н Борисов разбира колко се сложна ситуацията – най-правилното сега е да се организира директна среща на най-високо ниво между съдебните органи на двете страни“, пише в една от грамите на посланика, които той изпраща до МВнР на Турция.

Борисов е уверил посланика, че ще има бързо решение на случая и е обещал, че лично Цацаров ще се погрижи.

„Главният прокурор излиза в отпуск през лятото, но ще се погрижи за случая лично преди това“, пише в друга грама.

Бююк е екстрадиран малко след тези разговори и прекарва в турски затвор малко повече от 3 години. След него българските власти предават на Турция още 7 турски граждани, допълва „Шпигел“.

Борисов и Цацаров са отказали коментар пред списанието.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев