АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВТОРОТО "ВЕЛИКО НАРОДНО ВЪСТАНИЕ" ПРЕРАСНА В 64-ТА ВЕЧЕР НА ПРОТЕСТИ

Протестът - 64 ден
11.09.2020 / 08:07

Поредният антиправителствен протест в столицата, обявен като "Велико народно въстание" , протече мирно и без инциденти.

Орлов мост и другите кръстовища по протежение на бул. "Цар Освободител" (с ул. "Г. С. Раковски" и при Ректората на СУ) бяха блокирани за кратко в края на днешния протест от хора, които започнаха да се изтеглят от площад "Независимост" към 23.00 часа. Към полунощ всички кръстовища в столицата вече не бяха блокирани. На площад „Независимост“ останаха малък брой протестиращи, които също се разотидоха малко преди полунощ.

По-рано тази вечер десетки хиляди демонстрират в т.нар. "триъгълник на властта" отново поискаха оставките на правителството и на главния прокурор.

Движението на автомобили в района на Министерския съвет и президентството беше блокирано - както по бул. "Цар Освободител", така и по бул. "Дондуков". Жълтите павета от бул. "Мария Луиза" до Художествената галерия се изпълниха тази вечер с хора, които развяваха български знамена и викаха "Оставка".

Голямо българско знаме се държеше от протестиращите пред сградата на бившия партиен дом, сега използван за заседания на Народното събрание.

Протестиращите пуснаха и фенерчетата на телефоните си, за да покажат колко са многобройни.

Някои от протестиращите проведоха и своеобразна акция с призив за ненасилие, като направиха кордон срещу кордона на полицията, носейки като щитове огледала, които са изписани "Аз съм ти".

Проф.Минеков от "отровното трио" каза, че недоволството ще остане на площад "Независимост", за да може гражданското общество да празнува с музика и патриотични песни.

На протеста Арман Бабикян представи и своя прочит на дебатите в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

"Комисар Вера Йоурова се изказала изключително "любезно" по отношение на властта в България", посочи той. А отсъствието на Борисов на изслушването Бабикян определи като криене освен от българските протестиращи и от европейските институции.

На протеста от "отровното трио" предупредиха за очаквани провокации. Те призоваха хората да не се поддават. Остава засиленото полицейско присъствие. В районна на площад "Независимост" се влиза след полицейска проверка.

Ораторите на трибуната пред президентството призовават за оставка, припомнят събитията от 2-ри септември, когато имаше ексцесии на протестите, както и десетки арестувани и пострадали. Изказващите се настояват за мирен протест и призовават хората да не се поддават на провокации за насилие.

Полицейското присъствие в района беше засилено през целия ден на протеста, като вечерта продължиха да функционират изградените от полицията рано сутринта контролно-пропускателни пунктове.

Организаторите се оплакаха, че полицията възпрепятства протестиращи, които пътуват от страната, да стигнат до София:

"Мафията продължава да се опитва да мачка протестиращите. Три автобуса с хора - над 150 човека - са спрени между Мездра и Враца, под претекст "проверка разпоредена отгоре".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев