АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ: КОГАТО БЪЛГАРИТЕ СМЕ ЕДИННИ, ПИШЕМ НАЙ-СВЕТЛИТЕ СТРАНИЦИ В НАШАТА ИСТОРИЯ

Президентът Румен Радев
06.09.2020 / 14:42

Държавният глава участва в честванията по повод 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Брестовица и Първенец

В нашия исторически път има събития, които с годините единствено добавят смисъл към отстояването на националната ни идентичност, към съкровения стремеж на българския народ за свобода, справедливост, равенство пред закона. Това заяви президентът Румен Радев в село Брестовица, където участва в честванията по повод 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Държавният глава подчерта, че именно духовният заряд на тези исторически паметни дати ни заставят да осъзнаем нашия днешен дълг към род и Родина

„135 години ни делят от съдбовния 6 септември, когато българите взеха в свои ръце съдбата на родината си“, каза държавният глава и подчерта, че това паметно събитие не е дело на външни сили, на висока дипломация или на политически споразумения, а народно дело – победа на българския характер, отвоювана от шепа родолюбци, нарекли себе си „авантюристи“.

По думите на президента зад дързостта на смелите българи да предизвикат Великите сили и установения ред, да изправят гордо глава и да поправят една историческа неправда, е застанал целият български народ, независимо от пол, възраст, занятие и политически убеждения. „В онези славни дни, дори политиците успяха да бъдат на висотата на въжделенията на българския народ“, посочи в словото си държавният глава.

Румен Радев благодари на жителите и гостите на Брестовица, че пазят и предават завета на Апостола и ако в миналото Брестовица е била негово физическо убежище, то днес е убежище на неговите духовни завети. В Брестовица държавният глава присъства на възстановката на укриването на Васил Левски във „Влаховата къща“ и откри барелеф на Апостола на свободата във възрожденската сграда.

По късно през деня президентът участва в тържественото шествие по повод 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в село Първенец. В приветствието си пред жителите и гостите на селото Румен Радев заяви, че на днешния светъл празник пътят му е по-дълъг, защото и пътят към решаващото събитие през 1885 година е дълъг и минава именно през село Първенец, Община Родопи.

„Една от най-важните ми срещи на този свят за всеки българин ден е именно с потомците на онези сърцати българи от 1885 г., които доказаха, че не е задължително да си голям, за да се превърнеш в кръстопът на историята“, посочи държавният глава. Румен Радев припомни решимостта на дейците на Съединението, които водени от любовта към родината, са имали дързостта да обърнат хода на историята в името на бъдещето на своя народ.

По думите на президента ако Съединението на Княжество България с Източна Румелия има своето Оборище, то е в тогавашното Дермендере. „Тук се събират най-изявените дейци на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и съединисткото движение, оттук Захари Стоянов ръководи съзаклятниците. Тук се определя и дълго чаканата от разделена България дата“, припомни Румен Радев.

Държавният глава призова потомците на дейците от съединисткото движение да не спират да разказват на децата и внуците си, че Първенец е не само красив кът от България, но и живо огнище със своите дълбоки исторически и родолюбиви корени. „Разказвайте им, че когато сме единни, стоящи здраво зад стремежа на нашия народ към свобода и справедливост, ние сме способни да пишем най-светлите страници в нашата история“, подчерта президентът.

В село Първенец Румен Радев наблюдава историческа възстановка и поднесе цветя пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев