АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТЪТ НА ПЛ. "НЕЗАВИСИМОСТ" НЕ СПИРА ДВИЖЕНИЕТО ПО БУЛ. "ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ"

Протестът
03.09.2020 / 17:39

Нов протест с искане за оставките на правителството и на главния прокурор се провежда на столичния площад "Независимост". Движението по бул."Цар Освободител" е спокойно. По-рано участниците в демонстрацията организираха жива верига, с която отново блокираха движението по булеварда. Жива верига от полицаи пък им попречи да тръгнат към сградата на Народното събрание. След това движението по бул."Цар Освободител" беше освободено. Солидарни с протестиращите шофьори подават сигнали с клаксоните си, докато преминават по булеварда.

Протестът протича спокойно. Демонстриращите са поставили на фонтана пред президентството колона, от която звучи музика.

Засилено е полицейско присъствие в т.нар. Триъгълник на властта към 15 часа. Полицаите са многократно повече от събралите се на протест граждани. Очакванията на протестиращите са по-късно, когато хората вече не са на работа и когато времето стане малко по-хладно, те отново да проведат един многолюден протест и да изпълнят пространството пред президентството.

Две жени са пострадали:

Една жена пострада, след като кордонът опита да изтласка протестиращите към тротоара. Според очевидци, тя е била блъсната от полицай и е паднала на земята, удряйки главата си в жълтите павета. Лекари от "Спешната помощ" помогнаха и на пострадала.

Присъстващите обвиняват премиера Бойко Борисов за вчерашните сблъсъци с полицията. По техни думи провокаторите не са част от мирния протест, в който те са участвали.

Велислав Минеков заяви за БНР, че при сблъсъците вчера е имало "насилие, което е пожелано от държавата, премиера и от главния прокурор".

"Добре организирано насилие, което започна още от сутринта. Като журналист, как се чувствате след като ваши колеги пострадаха? Видяхте ли лицето на Димитър Кенаров, пребиван заради това, че е журналист? Видяхте ли лицето на Канна Рачева, която беше препръскана с газ. Аз видях следното - абсолютно добре организирана ситуация с малки дребни бандити, които трябваше да предизвикват полицията през цялото време, което беше пожелано и направено със съдействието на полицията и по поръчка на премиера".

Велислав Минеков коментира, че е видял как носят саморъчни бомбички:

"Не съм ядосан, бесен съм от това, което се случи. 186 души са задържани, от тях 90 са в тежко състояние, пребити. Сутринта полицията ни обяснява за ранени полицаи, къде са тези ранени полицаи. Знаете ли какво е минало през болницата? Знаете ли, че районните управления в момента са пълни с хора и няма къде да ги сложат, стоят прави, подредени като риби вътре. Непрекъснато получавам информация от адвокати, които ги защитават. Това е група от 15-20 души адвокати. Информация получавам всяка минута. И в момента дори получавам също".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев