АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВЕЛИНА СЛАВКОВА: БОРИСОВ ТРЯБВА ДА СЕ СТРЕМИ КЪМ ОЛЕКОТЯВАНЕ НА ПАДАНЕТО

Евелина Славкова
03.09.2020 / 09:23

Това, което постигна протестът е, че прави невъзможно Бойко Борисов да бъде министър-председател в следващ кабинет, независимо дали ГЕРБ е първа политическа сила. Това каза социологът Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“ в интервю за БНР. Сега по думите Борисов трябва да се стреми към „олекотяване на падането“.

Протестът в следващите дни ще позаглъхне, смята Славкова, която отбеляза, че вчерашният протест и енергията му още рано сутринта показват, че протестиращите са решени „този път да протестират доста по-ярко“.

Правят впечатление провокаторите, оказващи негативен ефект върху протеста, най-малкото защото образът на протестиращите на този протест е по-различен от този на лумпените, посочи социологът в предаването „Преди всички“.

Според Славкова политическата интрига добива сериозен мащаб и конфликтите между институциите стигат до абсолютна непримиримост. Видно е радикализирането от страна на президента. Остротата му достига нов етап, в който Румен Радев започва да прилича по-скоро на опозиционен лидер, отколкото на президент, подчерта Евелина Славкова.

С прекосяването на площада пеша, между протестиращите, за да стигне до сградата на Народното събрание за откриването на есенната сесия президентът е заявил желание да покаже на ГЕРБ и на останалите политически партии, че той е човекът, който може да говори с протестиращите, смята Славкова.

„Той прави опит отново първо да покаже на протеста, че го подкрепя, и второ - да покаже на политическата класа, че протестът подкрепя Румен Радев и той няма проблем физически да слезе при протестиращите.“

Евелина Славкова изтъкна, че ГЕРБ няма да прави експертно правителство, най-малкото защото „би звучало като – ДПС казаха: ГЕРБ, направете експертно правителство“.

ДПС е успяло да митологизира въздействието си върху политическия живот, отбеляза още Славкова.

Относно идеята за промяна в Конституцията социологът нарече много лошо „създаването на впечатление в обществото, че ако се промени нещо в Конституцията, това е панацея на всички болести“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев