АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТЪТ ЕСКАЛИРА - БОМБИЧКИ ПОЛЕТЯХА КЪМ БИВШИЯ ПАРТИЕН ДОМ

Протестът -56 ден
03.09.2020 / 00:10

Ескалира напрежението в 56-ата вечер на антиправителствени протести в София. Бомбички полетяха към централния вход на бившия Партиен дом, а сега основна сграда на Народното събрание.

Демонстрантите замерят и с яйца, и други предмети. Протестът е по-многоброен от обикновено и до 22:30 протичаше сравнително мирно. Плътен полицейски кордон охраняваше входа на сградата, а полицаите са с щитове, каски и бронежилетки.

В един момент жандармерията реши да освободи цялото пространство пред входа на парламента и това доведе до рязка ескалация на напрежението. Към нахлуващите напред към улицата жандармеристи полетяха павета и всякакви подръчни материали, както и нови бомбички.

На мястото на протеста пристигнаха и водни оръдия. Около 23:00 часа започна нова маневра на полицията, която реши да освободи още пространство и да разгони протеста. Действията на полицията изглеждат като желание протестиращите да бъдат максимално отдалечени от входовете на Народното събрание и на Министерския съвет, за да не успеят да осъществят успешен опит за нахлуване в сградите.

Няколко плътни линии жандармеристи, на тласъци през няколко минути, разпръснаха протеста на различни групи далеч от входовете на сградите на парламента и правителството. Една част от хората бяха изтласкани силово към бул. „Мария Луиза“ и паметника на Света София. Друга група беше изтласкана към входа на БНБ, а пространството между тях е празно.

Около 23:30, след кратко затишие и спокойствие, след като успяха да изтласкат протестиращите на достатъчно далечно разстояние от входовете на Министерския съвет и Народното събрание, полицията отново напредна, този път при крилото протестиращи около президентството и БНБ.

Междувременно откъм бул. „Дондуков“ десетки протестиращи бяха отвеждани с белезници.

Арман Бабикян от т.нар. Отровно трио призова протестиращите да не обстрелват полицията и да се оттеглят:

"Запазете спокойствие! Престанете да провокирате полицията!".

Адвокат Николай Хаджигенов от "триото" разговаря с полицаите, опитвайки се да предотврати сблъсъци между силите на реда и демонстрантите.

Протестната вечер беше предшествана от мащабната акция „Велико народно въстание“, съпътствана от сблъсъци, арести и обгазявания, включително на журналисти, пред сградата на Народното събрание.

Исканията на демонстрантите остават същите - оставки на правителството и на главния прокурор.

Протестиращите скандират „Мутри“ и „Мафия“.

Чуха се и призиви Европейската комисия да се намеси, за да бъде ускорена оставката на правителството.

Посланията от трибуната на протеста тази вечер бяха насочени срещу „псевдопатриотите, които са се продали за 30 сребърника“, както и срещу депутатите, които подкрепиха проекта за нова Конституция.

Проф. Велислав Минеков от т.нар. Отровно трио заяви:

„Крадливи, нечестни и прости хора да решават Основния закон на България – такова чудо не е имало! От Освобождението насам не се е случвала тази трагедия. Това са престъпници, скъпи сънародници! Оставка им пожелайте“.

Организаторите на протестите от т.нар. Отровно трио дадоха срок за оставка на правителството до утре сутринта.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев