АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

38 ДУШИ ОТ ПРОТЕСТА СА МИНАЛИ ПРЕЗ СПЕШНА ПОМОЩ, ОБГАЗЕНИ СА ЖУРНАЛИСТИ. ПОНЕ 35 СА АРЕСТУВАНИТЕ

Арести на  "Великото народно въстание"
02.09.2020 / 17:34

До 14,30 часа 45 души са потърсили спешна медицинска помощ заради протестите днес в столицата. Това съобщи д-р Данчо Пенчев, ръководител на РЗИ-София.

Пострадали са и протестиращи, и полицаи.

Шестима души са хоспитализирани. От тях четирима са полицаи, а двама - протестиращи

Към 15,15 часа през спешната помощ са преминали 38 от случаите, съобщи д-р Георги Гелев, директор на Спешната помощ в София.

Във токсикологията на ВМА е приет обгазен протестиращ. Шестима са прегледани в „Пирогов“, шестима в ИСУЛ, 17 – на място.

Има и шестима задържани пострадали, които са в 1-во, 3-то и 5-то РПУ.

Две линейки непрекъснато са били на място на протеста, а други 7-8 екипа са откарвали пострадали в различни лечебни заведения.

Редица журналисти пострадаха при сблъсъците пред Народното събрание преди обяд. Репортерът на БНР Николай Христов беше обгазен, пострадаха екипи на БТВ. Репортерът на БНТ Николай Минков е получил гърч след многократно обгазяване. Той е откаран с линейка до ИСУЛ и вече е в добро състояние

„Внезапно, след като завърши прякото ми включване в обедната емисия – второ поред, т.е. в края на емисията, получих изключително силна болка в областта на очите. В целия си съзнателен живот такава болка не бях получавал. След което ми се губи не знам колко време, нещо, което успях да регистрирам като спомен, беше линейка. Няма никаква представа кой ми е помогнал, не знак какво се случи, впоследствие колеги ми казаха, че съм получил гърч и се е наложило да ми разкъсат ризата. Аз бях по средата на „огневата линия“. Нямам представа откъде се появи тази течност, според мен това беше почти рутинно действие“, каза Минков пред "Хоризонт".

Видеокадри показаха, че по време на днешните протести около Партийния дом лютиви спрейове ползваха и протестиращи, и полицаи.

И към 17 часа продължава протестът на пл. „Независимост“, обявен като"Велико народно въстание".

Как участниците в него реагираха на новината, че ГЕРБ и ВМРО са събрали необходимите подписи за внасяне на проект за нова Конституция.

Протестиращите обявиха, че това няма да ги откаже от протеста и продължават да искат оставка на кабинета.

От т.нар. Отровно трио написаха във Фейсбук: „120 гласа за обсъждане на ВНС, което няма да се състои, защото няма 160 гласа! Сега всички видяха, че става дума само за задържане на власт и шанса да си купят изборите! Въстанието продължава!“

Остава кордонът пред сградата на НС.

Още в 8 ч. се стигна до ескалация на напрежението пред НС. Протестиращите започнаха да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Сблъсъците ескалираха около 9:45 ч и продължиха към 12 ч.

По информация на "Хоризонт" в сградата, която е обградена от протестиращи, вече почти няма депутати.

Многократно напрежението се засили при опити на протестиращите да пробият полицейския кордон и да влязат в Събранието. Имаше сблъсъци, пострадали и поне 35 задържани.

Към сградата на парламента полетяха яйца, домати, ябълки и пълни бутилки с вода, както и бомбички, пиратки и димки. На няколко пъти Арман Бабикян от т.нар. Отровно трио призоваваше полицаите да не застават срещу гражданите, а съратникът му Николай Хаджигенов се опитваше да успокоява по-агресивните протестиращи.

Около 11 ч., след заседанието на НС, Бабикян призова хората да обиколят сградата на събранието, за да не допуснат депутатите да излязат и отново се стигна до сблъсъци с полицията, която охраняваше подхода към страничния вход на бул. „Дондуков“, откъдето се предполагаше, че ще излязат народните представители.

Бабикян каза още, че цяла България идва към София и „протестиращите вече не са на мирно шествие“.

Речите на т.н. Отровно трио се редуват с музика.

Сблъсъците

Стълкновенията бяха основно между първия ред протестиращи и жандармерията, която охранява входа към паркинга на НС. На няколко пъти протестиращите хвърлиха лютив газ, който обгази не само полицията, но и част от журналистите пред НС. В този първи ред се забелязват и членове на партия "Възраждане" със знамена.

Полицията засега не предприема действия по премахване на протеста. Протестиращите от своя страна обвиниха полицаите, че те са пуснали лютивия газ.

Малко след 10:20 ч. от протеста призоваха участниците в протеста да пробият полицейския кордон и да обградят всички входове на НС, за да не може никой, който се намира вътре, да си тръгне. Последваха само опити да бъдат обърнати бусовете, които предпазват паркинга и входа на НС откъм Националната художествена галерия. Към този вход засега са концентрирани всички усилия на протестиращите. На мястото дойдоха и автомобили на Столична община с Общинска полиция. Строени са големи отряди от специализираните полицейски сили с каски, щитове и палки. Към 11:45 дойдоха и още екипи на жандармерията - около 300 души.

След 12:30 протестиращи хвърлиха запалена слама по силите на реда. Кордонът пък успя да изблъска част от тях.

До инцидент с един от протестиращите се е стигнало на столичната ул. "Леге" около 13 ч. след опит за неговото задържане от страна на полицията. Мъжът е бил освободен, след като други протестиращи са блокирали пътя на униформените.

Пострадалите

Над 40 повиквания до "Спешна помощ" за обгазени хора има до момента, съобщиха за "Хоризонт" от столичната спешна помощ. 21 пострадали са откарани в болница. 16 са хоспирализирани - полицаи и протестиращи. 7 линейки са на площада и оказват помощ на пострадалите

Малко след 8 ч. млад мъж беше изведен с линейка от протеста с окървавено лице. Върху него е паднала стъклена бутилка, хвърлена от протестиращите по полицаите.

Двама полицаи също са пострадали в сблъсъците. Оказана им е помощ зад полицейския кордон. Хвърлена бомбичка към страничен вход рани полицай в ръката около 11:30 ч. Той беше изведен с линейка.

Отец Дионисий - едно от лицата на протеста, е пострадал при сблъсъците и е със спукан гръден кош, съобщи Арман Бабикян. Към 12 ч. свещеникът се появи отново на пощата и отново призова за оставка.

Над 20 са обгазените полицаи, съобщи директорът на СДВР Георги Хаджиев. Той предупреди, че ако напрежението ескалира, ще бъде използвана физическа сила и помощни средства.

"Многократно призоваваме гражданите да протестират мирно, да изразят свободно своето мнение. Агресията спрямо полицейските служители ескалира. Ние сме длъжни да запазим, както нашият живот, на служителите на МВР, така живота и здравето на гражданите. Замерят колегите с камъни, с домати и яйца, с тъпи предмети. Надявам се, че ще се вслушат в нашия призив и се опитваме да намалим напрежението пред сградата на Народното събрание."

Задържаните

Десетки хора бяха изведени от първия ред на протеста малко преди 10 ч. и отведени към полицейските бусове, откъдето те бяха извозени към СДВР. Те опитваха да съборят бусовете на полицията, които препречват пътя им по бул. "Цар Освободител" и да достигнат до друга секция, където според тях има още задържани, които е трябвало да участват в протеста.

Четирима души бяха задържани при пореден опит да пробият барикада между два полицейски буса към 11:15 ч.

Росен Миленов е бил задържан по-рано тази сутрин, след като успял да премине през полицейския кордон. Друг мъж е изведен от екипите на жандармерията, защото е скачал върху полицейски автомобил. Трети е бил отведен още в началото на протеста, след като у него били открити "забранени предмети".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев