АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ КЪМ ГЕРБ: БЯГСТВОТО НЯМА ДА ВИ СПАСИ ОТ ПОЗОРА, ИСТИНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ Е ОТВЪН

Президентът Румен Радев
02.09.2020 / 10:41

"Уважаеми народни представители, бягството няма да ви спаси от позора. С това показвате, че истинският парламент е отвън". С тези думи президентът Румен Радев се обърна към депутатите от ГЕРБ, които го освиркаха преди неговото обръщение към Народното събрание и народа и напуснаха пленарната зала. Към тях се присъединиха и депутати от "Воля" и Обединени патриоти.

„Не съм съвсем във възторг, че съм в Народното събрание при тази обстановка, но както мен, така и вас българските граждани са ни избрани, за да ги представляваме и да решаваме техните проблеми и най-малкото да се изслушваме. Разбира се, няма да коментирам това напускане, но то е показателно за липсата на диалог и защо хората днес са на улицата“, заяви Радев.

„В дълбоката морална и институционална криза, в растящата дистанция между граждани и управляващи, именно Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и за бъдещето на България. Спомняте си, че точно преди една година, от тази трибуна, аз обърнах към народа и Народното събрание. Очертах ситуацията в страната и проблемите, които раздират обществото ни - необузданата корупция, неефективното управление, концентрацията на властта и обществения ресурс в тесен кръг хора, водещо до задълбочаване на бедността, неравенствата и демографската криза, до западане на образованието и здравеопазването, до срив на институциите. Посочих пътища за тяхното решаване, целящи засилване на гражданското участие и контрол върху управлението, укрепването на върховенството на закона… Призовах парламента към действия за постигане на тези важни за обществото ни цели. Ясно заявих, че времето за промяна неумолимо изтича, така както изтичат навън младите и трудоспособни българи, както гаснат едно след друго българските села и оставените на произвола български пенсионери.

Предупредих, че ако това не се случи - или апатията ще продължи да изпразва България, или улицата ще помете статуквото. Тези мои думи бяха пренебрегнати, предполагам с надеждата всички проблеми за потънат в апатията. Но днес улицата, изпълнена с възмутени и загрижени за бъдещето на България хора, дойде за оставки", посочи президентът.

"Ако Народното събрание беше упражнявало по-силен контрол върху изпълнителната власт, сега нямаше да има порочно изхарчени милиарди, мастити олигарси, пълни с валута шкафчета и пълни с гневни хора улици. Ако Народното събрание се бе вслушало в призивите за недопускане на лобистко законодателство, сега нямаше да бъде с такова намалено доверие", допълни президентът.

"Има нещо още по-разочароващо от загубата на доверие и то е загубата на достойнство защото парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на министър председателя. Никой от тази зала не се осмели да зададе сериозен въпрос при доклада на главния прокурор", отбеляза още в изказването си Румен Радев.

"Очаквам парламентът да не влиза в ролята на обслужващ персонал повече на премиера, да не подменя дневния ред на обществото, да не скверни парламентаризма с неграмотни упражнения за нова конституция, което има за цел само спасяване на днешното правителство. Не липсата на нова конституция и на ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението, подриване устоите на държавността и корупцията, изтъкна Радев.

Когато оставките станат факт, призовавам да предотвратите опитите на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се формира експертен кабинет – марионетка на сегашната власт, каза още Радев и призова полицията и протестиращите да се пазят от актове на насилие.

В този исторически момент българският парламент трябва да бъде на висотата на обществените очаквания и да предотврати въвличането на страната в хаос, безредие и безпътица, апелира президентът. „Нямаме друг път за излизане от блокажа на държавата, освен мирния.“

„След два месеца незатихващи протести в страната и тежка дискредитация на България в световните медии, всичко е казано и диагнозата на такова управление е окончателно поставена“, подчерта държавният глава.

Хората преодоляха хипнозата на пропагандата, в България се роди силно гражданско общество, допълни Румен Радев.

Президентът призова Народното събрание да не гласува „експертно или каквото и да е друго правителство в мандата на това Народно събрание“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев