АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

55-И ДЕН НА ПРОТЕСТИ

Протестът - 55 ден
01.09.2020 / 23:11

Приключи демонстрацията на пл. "Независимост" в 55-ия ден на протести с искане за оставка на премиера Борисов и на главния прокурор Гешев. Площадът остава блокиран, както и кръстовищата пред Ректората на СУ и на Орлов мост.

Въпреки призива на организаторите тази вече да няма шествие, за да се пестят силите за утре, когато е големият протест под наслов "Велико народно въстание", по традиция протестиращите извървяха пътя от триъгълника на властта до Орлов мост, където обстановката остава спокойна.

Голяма част от демонстрантите си тръгнаха, след като извървяха традиционното разстояние, решавайки да почиват, за да са свежи утре сутрин.

На Орлов мост архимандрит Дионисий благослови протеста и начинанието на демонстрантите.

По-рано вечерта на пл. "Независмост" се раздаваха фланелки с надписи "Мутри вън!" и "Оставка" за утрешния голям протест.

Организаторите изписаха със стикери жълтите павета с тези два призива, както и с "Мафия". Тези стикери са с ликове на депутати и министри от кабинета на Борисов, като и с лика на главния прокурор Иван Гешев, чиято оставка също се иска от протестиращите.

Беше съобщено, че в София вече са пристигнали демонстранти от Русе, Варна, Велико Търново и други градове, които утре ще се включат в голямата демонстрация. Организаторите на протеста също така обявиха, че това ще бъде окупация на Народното събрание и че тя ще приключи когато има оставка на правителството.

Те също така обявиха, че днешната 55-а демонстрация ще бъде последният мирен протест, като от утре нещата най-вероятно ще ескалират. Според протестиращите, за да се предотврати това в столица са пристигнали 8 хиляди полицаи, които да пазят обществения ред. Днес полицейското присъствие беше доста по-масирано от последните дни на аниправителствени протести.

На площада беше издигната стена на позора, на която има разлепени снимки и карикатури на управляващите.

В протестния лагер цял ден усърдно се правеше подготовка за утрешното „Велико народно въстание“, както наричат утрешната проява протестиращите.

Един от тях, който рисува със спрей надписи „Мутри вън“ и „Оставка“ беше категоричен:

„Да не си мислят, че ще докарват мандата си докрай, защото до народното въстание остават броени часове. Много коли се движат към София - не само жандармерия, която видяхме, но и граждани, които изглеждат не много мирни“.

Протестиращите поставиха допълнителни палатки пред сградата на бившия партиен дом, сега сграда на парламента.

Утре именно тук ще бъде открит новият парламентарен сезон, а депутатите ще бъдат посрещнати от демонстрантите.

Тази вечер не се проведе традиционния контрапротест пред Румънското посолство в София.

По-рано през деня пък родители протестираха пред Министерството на образованието заради ограниченията в учебния процес, свързани с пандемията от Covid-19.

Те изгориха символично своите маски, защото искането им е учебната година не просто да започне нормално, но и децата да не бъдат принуждавани да носят маски, а дистанционното обучение да бъде изключено. Борис Джартов от организаторите обясни:

„Инициативата е на Българския родителски комитет. Основата е всичките тези опити да бъдат ограничавани децата и завличани в тестовете с коронавирус, след време и за ваксини, с това ограничаване да ходят на нормално училище и заради дистанционното обучение, което е доказано по-лоша форма, отколкото директното присъствие на учители и всяко разясняване на момента, в час“.

Призивът на родителите е утре всички да се включат в антиправителствения протест под наслов „Велико народно въстание“. Утре протестът започва в 8 часа сутринта преди началото на новата парламентарна сесия. Протестиращите очакват провокатори

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев