АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪБИРАЕМОСТТА НА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ В ОБЩИНА СЛИВЕН Е ДОБРА, НО ПО-НИСКА СПРЯМО 2019 Г.

Стефан Радев
01.09.2020 / 15:47

Събираемостта на местните данъци и такси тази година е добра, предвид обстоятелствата с епидемичната обстановка, но по-ниска спрямо 2019 г., отчете кметът Стефан Радев по време на днешния брифинг с журналисти. По думите му сумата е по-ниска с около милион и шестотин хиляди, в сравнение с миналата година.

„Радвам се, че не се сбъдна най-мрачният сценарий, който предвиждаше драстично намаляване на приходите, както в държавния, така и в общинските бюджети“, заяви още кметът. Той използва случая да благодари на цялата сливенска общност, която своевременно е реагирала и се е отнесла отговорно по-рано в сложната обстановка.

„Намалението в събираемостта идва основно от спада на броя на сключените сделки, респективно данъците и таксите, свързани с тях. По-ниски са и приходите от събирането на наеми, които намалихме заради коронакризата, както и отпадането на някои такси в периода на извънредното положение“, посочи още кметът Радев. Той припомни, че още през месец март, с оглед на негативните очаквания за развитието на ситуацията през годината, бюджетът е бил намален с около милион и половина, за да се ограничат и разходите.

„Като нация, ние, българите можем да кажем, че сме виждали всякакви кризи – финансови, валутни, банкови, голям ръст на безработицата, хиперинфлация и пр., но тази криза, която дойде отвън и засегна целия свят, държавата и всички общини и хора е съвсем ново явление за всички нас“, коментира ситуацията Стефан Радев. Въпреки това Общината изпълнява поетапно задачите, които си е поставила, макар и с намален обем във връзка с намалението на бюджета.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев