АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩИНА СЛИВЕН ОТПУСКА СРЕДСТВА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА PCR ТЕСТОВЕ КЪМ МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“

Лаборатория
28.08.2020 / 16:12

Община Сливен отпуска 25 хиляди лева за изграждането на лаборатория за PCR тестове към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Това реши Общинският съвет, след като на 27 август гласува актуализация на бюджета. В него беше включено предложението за отпускане на целева субсидия за болницата. Кметът Стефан Радев обясни, че лечебното заведение е най-голямото на територията на Област Сливен и в настоящата пандемична обстановка, заедно с ВМА-Сливен, води борбата срещу COVID-19 на територията на общината. Нуждата от изграждане на лаборатория за диагностика на коронавирус с PCR е обусловена от необходимостта за по-бързо диагностициране на пациентите, като по този начин ще могат да се предприемат по-бързи и адекватни мерки за справяне с болестта.

„От доста време говорим с управителя на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, че би било хубаво да има лаборатория за PCR тестове тук, в Сливен. Имахме ситуации, в които отделенията бяха пълни с пациенти с COVID-19. Изпращането на проби в Бургас или в Стара Загора удължава до 36 часа, а понякога и повече, получаването на резултатите. През това време хората трябва да изчакват. Това допълнително затруднява работата на системата, защото са необходими допълнителен медицински персонал и легла за изчакване на диагнозата. За това такава лаборатория в болницата ще ускори много този процес“, каза Радев.

По думите му в момента заразата в Сливен е със силно намаляващ темп на разпространение. Трябва обаче да се вземат превантивно мерки, ако ситуацията се усложни с настъпването на есента и зимата.

„За това подкрепяме тази идея. Общината, може би, ще е най-големият дарител в тази кампания. Искаме да се случи оборудването на такава лаборатория“, подчерта Стефан Радев.

Днес управителят на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров изказа благодарност на кмета и общинските съветници за средствата, които се отпускат на болницата.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев