АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВОДЕЩИТЕ ГРУПИ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА НЯМА ДА ОДОБРЯТ БЮДЖЕТА НА ЕС БЕЗ ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА

Европейският парламент
28.08.2020 / 14:01

Ръководителите на четирите най-големи групи депутати в Европейския парламент призоваха Ангела Меркел като временен председател на Съвета на ЕС незабавно да поднови техническите и политически срещи за изработване на регулация, обвързваща достъпа до следващия 7-годишен бюджет на ЕС със спазване върховенството на закона и ценностите на съюза, съобщава "Дневник".

Водещите групи в Европарламента няма да одобрят бюджета на ЕС без върховенство на закона

Тристранните срещи на Европарламента, Съвета на ЕС и Европейската комисия, най-после започнаха в четвъртък. На 1 септември ще има дебати в Комисията по бюджетите. Депутатите искат парламентът да има глас и за правилата за разпределяне на средствата за възстановяване на европейските икономики от пандемията, включително с прилагане на правило за върховенство на закона.

В писмо, отправено и до Урсула фон дер Лайен, председателна Европейската комисия, те напомнят, че без съгласието на Европейския парамент няма да има одобрена Многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. Регулация за върховенство на закона като условие за ползване на евросредствата ще бъде приета съвместно от институциите на съюза и представителите на Европейската народна партия, "Социалисти и деморати", либералите от "Обнови Европа" и "Зелените - Европейски свободен алианс" изброяват на какво държат:

- Годишен мониторингов доклад за спазване ценностите на съюза

- запазване правилото за т.нар. гласуване с реверсивно квалифицирано мнозинство

- запазване процедурната роля на Европейския парламент

- гаранции за крайните бенефициенти и получатели на средства.

Годишният доклад е този, който би трябвало да замести Механизма за сътрудничество и проверка на България и Румъния, който все още е в сила.

Гласуването с реверсивно квалифицирано мнозинство (RQMV) е правило, съгласно което препоръки на Европейската комисия за икономическо управление се смятат за одобрени, осевн ако в определен срок Съветът не ги отхвърли с квалифицирано мнозинство. Това мнозинство се определя от две трети от държавите членки, като се взима предвид и броят на гласовете, които контролира всяка страна, а той зависи от това какъв дял от населениете от ЕС представляват нейните граждани.

Това RQMV правило засяга и доклада за т.нар. семестър за всяка от страните. В последния такъв доклад за България изрично бяха записани проблемите с корупцията и нуждата от реформа на правораздаването.

Гаранциите за крайните получатели имат за цел да не потъват огромна част от парите в сметките на близки до властта фирми, а това, за което са получени, да се оказва със скандално ниско качество и извършено само формално, за да се оправдае получаването им. "Настъпи време да ускорим борбата срещу ерозията на демокрацията, върховенството на закона и фундаменталните права, залегнали в самата сърцевине на ЕС", казват още лидерите.

Източник: "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев