АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

50-ТИ ПОРЕДЕН ДЕН НА ПРОТЕСТИ В СОФИЯ И СТРАНАТА

Протестът - 50 ден
28.08.2020 / 09:02

"За да имаме правова държава първата стъпка е оставка на Бойко Борисов и оставка на главния прокурор", заявиха протестиращите.

В 50-ия ден на протести срещу правителството и главния прокурор протестиращи и представители на гражданско движение "БОЕЦ" блокираха последователно всички входове на Съдебната палата в София, предаде БГНЕС.

Те пристигнаха там около 8.30 ч., когато сградата все още бе празна.

Демонстрантите застанаха пред централния вход като част от акциите си "блокада-изненада", а минути по-късно блокираха и задния вход на както те я нарекоха "съдебната палатка", откъдето влиза главния прокурор Иван Гешев.

И след 9.00 часа Съдебната палата остана затворена, въпреки че на няколко пъти демонстрантите заявиха, че не възпрепятстват влизането в нея, нито на граждани, нито на юристи.

Снощи недоволните донесоха пред Министерския съвет нощно шкафче. Върху него на бели листове написаха мотивите за оставката на Бойко Борисов.

Обясниха, че това шкафче е антипод на другото - от снимките. И поставиха отгоре часовник, който да отброява оставащото време на кабинета.

Най-обсъжданата тема по време на снощните демонстрации беше оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов.

"Никой не се интересува от тази оставка. Дневният ред е оставката на Борисов, оставка на цялото му правителство. Това са някакви техни измишльотини", казват протестиращи.

"Поводът за оставката ми се стори несериозен, тъй като разбрах, че това са били някакви коментари по негов адрес. Според мен тази оставка няма да помогне с нищо", смятат други недоволни.

Реакции на подадената оставка имаше от политици, общественици, както и в социалните мрежи.

Оставката на правосъдния министър имаше и отзвук в чуждестранните медии.

Блокираните кръстовища остават три на брой – пл. "Независимост", Софийския университет и Орлов мост.

Малко преди 22 часа протестът в Пловдив премина в гражданско неподчинение, като част протестиращите, предимно млади хора, са затворили кръстовището при моста над Марица при Панаира и седнали на асфалта. Те заявиха, че тази нощ няма да има палатков лагер, нито барикади. Демонстрацията минава мирно, без напрежение и провокации.

Протест имаше и във Варна.

Автошествие пък бе организирано в Стара Загора.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев