АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОДПОМАГАТ ЕКСКУРЗОВОДИТЕ С 3 МЛН. ЛЕВА ПО ПИЛОТЕН ПРОЕКТ

Марияна Николова на среща с представителите на Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюза на екскурзоводите в България и ЮСЕ „В. Райкова“ – Бургас.
27.08.2020 / 20:12

„Разработваме пилотен проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), с който да подпомогнем екскурзоводите. По европейския фонд ще бъдат заделени около 3 млн. лева, които целево ще бъдат насочени за финансови компенсации за лицензирани екскурзоводи. По данни на Министерството на туризма това са около 1500 човека”. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представителите на Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюза на екскурзоводите в България и ЮСЕ „В. Райкова“ – Бургас. В срещата участва и заместник-министърът на икономиката Стамен Янев, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

От Министерството на туризма посочват, че предстои в следващите дни да бъдат уточнени начините за отпускане на финансирането и критериите за участие.

Марияна Николова обясни, че след разписване на всички условия и одобрение на проекта от управляващия орган на ОПИК, пълната информация ще бъде качена на официалната страница на министерството.

„Ще се работи максимално бързo и очакваме в кратки срокове да започне реализацията на проекта”, увери още тя.

Вицепремиерът е благодарила за разбирането и бързата реакция на Министерството на икономиката и Министерството на финансите, чрез които се реализира и тази пилотна инициатива.

Николова подчерта отново за нуждата от финансиране за екскурзоводите, не само защото сектор туризъм е най-засегнатия от пандемията от COVID 19, a и тъй като те не попадат в обхвата на част от мерките, въведени за подкрепа на отрасъла.

Представителите на бранша са благодарили за положените усилия, както и за адекватната реакция в намиране на работещо решение на проблемите на екскурзоводите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев