АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСКИ ЛЕКАР РАЗКАЗА ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА НАВАЛНИ И СЕ ВЪЗМУТИ ОТ МАНИПУЛАЦИИТЕ

Д-р Борис Тьоплих. Снимката е от Фейсбук профила му
25.08.2020 / 08:03

Д-р Борис Тьоплих нарече „информационна вакханалия” коментарите от обкръжението на опозиционера, приет в кома първо в болница в Омск и вече прехвърлен в клиника в Германия. Специалистът описа в подробности всички неспирни 36-часови усилия, положени за пациента в Русия. Междувременно стана ясно, че изследванията са установили алкохол и кофеин в урината на болния. Текстът е публикуван на 22 август. На 24-ти германските лекари от немската клиника "Шарите", където се намира Навални обявиха: "Клиничните данни показват интоксикация с вещество от групата на холинестеразните блокери. Конкретното вещество все още не е известно".

Завеждащият отделението по анестезиология и реанимация в московския медицински център „Пирогов” Борис Тьоплих, който е участвал в консилиума за състоянието и лечението на приетия в кома на 20 август в болница в Омск руски опозиционер Алексей Навални, разказа на своя профил във Фейсбук подробности за усилията, положени от руските лекари за пациента и се възмути от манипулациите на обкръжението му.

Междувременно Навални вече бе откаран за лечение в Германия по искане на семейството си. Специално изпратеният от германска НПО и оборудван с медицинска техника самолет излетя от Омск рано сутринта на 22 август. След кацането в Берлин пациентът е постъпил в берлинската клиника Charité. Заедно с него е и съпругата му Юлия.

Съратниците на Навални през целия ден на 21 август разпространяваха тревожни съобщения в социалните мрежи, че руските власти не искат да пуснат опозиционера в чужбина, за да не се разбере, че той е бил отровен. Този мотив приписваха и на решението на лекарския консилиум в Омската болница, което постановяваше, че транспортирането на болния е рисковано при неговото тежко състояние. Привечер на 21 август все пак лекарите от Омск се съгласиха Навални да бъде откаран с германския самолет, след като пристигналият екип от германски лекари гарантира, че няма да има риск за него, а и семейството искаше прехвърляне в Германия. Полетът бе осъществен едва на сутринта по решение на германската страна, тъй като пилотите имали нужда от достатъчно почивка. Срещу това нямаше никакви възражения от приближените на Навални.

Ето пълния текст на публикацията на д-р Борис Тьоплих:

„Относно обобщенията за Омската „ваканция”. Това бяха едни луди 36 часа без сън и с безброй много изтощавания на батерията на айфона. Не знам защо избраха точно мен за екипа от министерството на здравеопазването (директорът просто ми каза – „Летиш”) – има и по-умни, и по-опитни и по-награждавани от мен. Имам само едно предположение – когато се случва трагедия, нужни са хора, които ясно да препредават ситуацията, без да правят поправки заради информационния шум.

Излетяхме същия ден, по-точно през нощта, след като стана трагичното събитие. Преди това се проведоха няколко дистанционни консултации съвместно със специалистите от института по неврохирургия „Бурденко”. Екипът на министерството на здравеопазването в мое лице заедно с реаниматолога на института „Бурденко” и с неврофизиолога също оттам потегли към аерогарата. Докато чакахме самолета, стана известно, че състоянието на пациента се дестабилизира. Ние спешно обсъдихме с лекарите в Омск мерките за корекция и диагностика, които е необходимо да се предприемат, докато ние сме във въздуха. Едновременно с това бяхме в контакт с токсикологичните лаборатории и получавахме от тях обновленията (на резултатите от изследванията – л.р.) онлайн. Трябва да се каже, че един от директорите на профилираните институти лично координираше изследванията в различните лаборатории в продължение на цялата тревожна нощ.

Щом кацнахме, веднага отидохме в болницата в Омск. Състоянието на пациента беше станало малко по-стабилно. Докато то се подобряваше, поискахме да ни се даде още малко време, за да може състоянието да стане уверено стабилно. Ето затова по новините лицето ми беше със странен израз.

Семейството възприе тактиката за максимално привличане на вниманието. За хората в политиката това е нормално. С нас семейството бе максимално коректно и внимателно. Но в същото време тяхното обкръжение разигра информационна вакханалия, без да прави разлика между лекари и администратори. Това са същите хора, които се оплакват от държавната пропаганда. Сега те надпропагандираха всички. Лекарите нямали диагноза – аха, нямат, но всички отработвани версии се съобщават на семейството. Когато е налице кома с неясен произход, има цял списък (от причини – б.р.), нещата от който трябва да бъдат изключени едно по едно. Това и става, което честно обясняваме. И прочее, и прочее. Но всичко се препредава точно наопаки.

Болницата е на 30 години. Не ѝ е извършван основен ремонт и точно сега са започнали да го правят на части. В токсикологичната реанимация, както знае всеки, който поне веднъж е бивал на такова място, има скитници, наркомани, натровени от какво ли не – и неизчезваща миризма на кръв, стара урина, отдавна непрани парцали… Да изброявам ли още??? Та така – в Омската БСМП 1 (Болница за спешна медицинска помощ № 1 – б.р.) в токсикологията изобщо не мирише на нищо такова. Това за едно денонощие не можеш да го измиеш, за месец не можеш да го измиеш, решението е само изчегъртване на стените и таваните до мазилка, до бетон. А тук в скромния интериор – горда чистота и чисти, измити, изтъркани „особени” пациенти. И персоналът е без признаци на професионално прегаряне. А вие опитайте да не прегорите с такава работа…

Истинските консилиуми не са онези, на които всички са се изказали и записват мнението на председателя, а колегиалните, равноправните и трудните, трябва да аргументираш мнението си, да доказваш и да отстояваш.

Когато пациентът се стабилизира, на бригадата (германската – б. р.) от санитарната авиация беше предложено да започнат транспортирането. Само час преди това германските колеги твърдяха, че са готови да осъществят превоза по всяко време и във всякакво състояние. А сега заявяват, че на пилотите им е нужен отдих. И че болният се намира в стабилно състояние и може да остане там, където е, още десет часа, докато пилотите си починат. Виж, ако бил в критично състояние, тогава щели да летят.

Очаквах, че към хотела ще тръгне тълпа с викове: „Откарайте го! Откарайте го!”. Не. И обкръжението изведнъж замлъкна. Преживяваха за пациента само лекарите и нещастното семейство. Как се нарича това? Избирателно поднасяне на новини?

А в същото време главният токсиколог, завеждащият токсикологичната реанимация и още много умни, добри и професионални омски лекари и медицински сестри продължаваха своето вече 36-часово дежурство.

Та така… извинете, ако не се вкарах в светлия шаблон на лекаря тиранин, но аз в шаблони не се побирам.”

Междувременно Омското поделение на руското здравно министерство разпространи сутринта на 22 август съобщение за резултатите от изследванията, които сочат, че в организма на Навални не са открити оксибати, барбитурати, стрихнин, конвулсивни или синтетични отрови. В урината му обаче са открити следи от алкохол и кофеин.

Повърхностни проби от дрехите и ръцете на Навални показват по тях следи от етилхексил дифенил фосфат – нетоксично вещество, използвано в промишлената химия за производство на полимери. В биоматериалите от пациента то не е открито.

„През цялото това време лекарите провеждаха лечение, благодарение на което стана възможно да се стабилизира състоянието на пациента, беше наблюдавана умерена положителна динамика,” допълва се в съобщението. В него е изразена също готовността да се съдейства на специалистите от германската клиника Charité, където е бил прехвърлен пациентът.

След постъпването на Навални във въпросната клиника данни за състоянието му повече не са били разгласявани. Съобщено бе, че най-рано в понеделник могат да се очакват някакви коментари от германските лекари, които са поели случая, като най-вероятно заради пандемията от Covid-19 няма да има пряка пресконференция, а само писмено изявление. Според официалната говорителка на клиниката Мануела Цингл изследванията на пациента са започнали веднага след постъпването му, но не може да се каже колко време ще продължат.

Един от съратниците на Навални – Леонид Волков, написа в социалните мрежи, че за резултати и прогнози относно здравето на опозиционера ще може да се говори най-рано след няколко дни.

Съобщава се също, че от много страни предлагат политическо убежище на Навални. Засега няма реакции по тази тема от семейството му.

Стана ясно, че сериозните разходи по изпращането на специалния медицински самолет до Омск и на екипа от германски лекари са били покрити от доброволни частни вноски в германската НПО, заела се със случая, като най-големият вносител, поел основната сума, не искал да се разгласява името му. Съратник на Навални обаче спомена в интервю пред „Дойче Веле” името на руския предприемач Борис Зимин и на негова семейна фондация. Баща му – Дмитрий Зимин, също е известен бизнесмен, милиардер, и фондацията им е обща. Фамилията от години живее в САЩ. Борис Зимин е отдавнашен спонсор на дейността на Навални като блогър и на създадения от него Фонд за борба с корупцията.

Източник: baricada.org

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев