АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПОКОЙНО ПРЕМИНА 46-ИЯТ ДЕН НА ПРОТЕСТИ В СОФИЯ

Протестиращите замеряха МС с памперси
24.08.2020 / 07:57

Протестиращи срещу правителството и главния прокурор се събираха за 46-та поредна вечер в София.

Демонстрацията премина спокойно - започна на площад "Независимост" и завърши при палатковия лагер на кръстовището на Орлов мост.

Остават блокирани кръстовищата при Ректората и при т.нар. „Триъгълник на властта", обобщава репортерът ни Добромир Цветков:

Малко след 21 ч. се състоя традиционното шествие от пл. "Независимост" до Орлов мост. Имаше четене на поезия и музикална програма. Протестиращите осъществиха видеовръзка с блокадата на едно от централните кръстовище във Варна От трибуната на т. н. "граждански мегдан на Орлов град" обявиха и протестните прояви утре. От 8:30 ч. пред сградата на администрацията на Софийска област ще има поднасяне на цветя. Демонстрантите ще изразят недоволството си от управителя на Софийска област Илиян Тодоров заради негова публикация във фейсбук, в която той нарече протестиращите "алкохолизирана тълпа". От 10 ч. ще има и демонстрация пред резиденция "Бояна", където ще се състои Националното съвещание на прокуратурата, където главният прокурор Иван Гешев ще се срещне със 700 прокурори от страната. Не се планира блокада на някоя от институциите в страната.

В днешната акция участниците замеряха с памперси сградата на Министерския съвет, на които с маркери беше написано "Оставка".

Арман Бабикян от т. н. "отровно трио" обяви:

"Някой горе, там, в онази сграда може да ги ползва за страх, но всъщност памперсите са с надпис "оставка" и това е в името на тези 7000 софийски деца, за които за поредна година няма детска градина в София. Ние не искаме тези деца да растат в такава държава и при такава власт".

Бабикян коментира и публикацията на премиера Борисов по повод за Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими в Европа. Според него, Борисов няма право да говори за тоталитарен режим, защото "самият той е въвел меката диктатура в България".

Хората на протеста също са категорични, че стиснатият юмрук не означава насилие, а това символ на борбата за власт на народа, на сплотеността.

На протеста пред МС имаше и друга акция, организирана от майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива". Те бяха приготвили специална тиква, пълна с бонбони, която провесиха на един от светофарите. Всеки, който желаеше, можеше да удря тиквата като в традиционната мексиканска игра пинята.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев