АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ С ПИСМО ДО БЛС И ОБЩЕСТВОТО В ЗАЩИТА НА МАНГЪРОВ

Доц. д-р  Атанас Мангъров
20.08.2020 / 10:43

Интелектуалци изпратиха открито писмо до Българския лекарски съюз (БЛС), медиите и обществеността в защита на доц. д-р Атанас Мангъров.

Членовете на Клуб "1-ви ноември" - учени, дейци на изкуството, журналисти и общественици - изразяват възмущението си от опитите да бъде погазена свободата на мисълта и словото. Те имат предвид депозираното в Етичната комисия на Българския лекарски съюз искане за дисциплинарна процедура срещу българския лекар, специалист по инфекциозни заболявания и педиатър, доц. д-р Атанас Мангъров, направено по повод негови професионални становища, изказани пред медиите.

В началото на юли над 200 лекари настояха БЛС да санкционира Мангъров за неколегиално, неетично и недопустимо поведение. Те смятат, че лекарското съсловие не трябва повече да толерира поведението на Мангъров.

От Клуб "1-ви ноември" обаче подчертават в писмото си, че специалистът е проявил нужните компетентност, хладнокръвие и отговорност, коментирайки симптомите, опасностите и начините на лечение на коронавируса.

"Позицията си Мангъров изразяваше както като член на създадения от правителството експертен съвет, така и като ценен от обществеността и медиите специалист. Искаме да подчертаем, че Мангъров не само имаше правото да изложи своята позиция, но и беше длъжен да го направи", подчертават авторите на позицията.

Те отбелязват, че е нормално да не се споделят оценките на Мангъров, но "не са нормални и направо зловредни са опитите доц. д-р Мангъров да бъде репресиран за своята професионална позиция".

От Клуб "1-ви ноември" призовават БЛС да защити специалиста и да не допуска "исканата срамна дисциплинарна процедура", а също така медиите и обществото да защитят свободата на словото и мисълта.

Сред подписалите се под писмото са о.р. ген. Стефан Ангелов, екс командващ на Гранични войски, проф. Искра Баева, Румен Дечев, председател на Клуб "1-ви ноември", проф. Огнян Сапарев, ексректор на ПУ "Паисий Хилендарски", отец Боян Саръев и други.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев