АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОЦ. СЛАВОВ: ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА ГЕРБ В ЧАСТТА ЗА ПРОКУРАТУРАТА СА ПО-ЛОШИ ОТ СЕГАШНИЯ МОДЕЛ

Доц. Атанас Славов, преподавател по конституционно право в Софийския университет
18.08.2020 / 13:33

„95% от предложените текстове за промени в Конституцията са буквален препис на сега действащата Конституция. Това по никой стандарт не е нова Конституция. Беше достатъчно да се предложи закон за изменение и допълнение на действащата Конституция“. Това отбеляза пред БНР доц. Атанас Славов, преподавател по конституционно право в Софийския университет.

Той поясни, че преамбюлът е изключително важна част от Конституцията и неговата липса означава и влошаване на конституционния текст.

„В действащия преамбюл се съдържат изключително важни ценности и принципи, които пронизват целия конституционен текст. Липсата на ценностно ядро е и проблем от гледна точка на тълкуването на конституционния текст“.

В предаването „Преди всички“ доц. Славов допълни:

„За обществото е важно кой е участвал в процеса, защото Конституцията е общественият договор на нацията... Съчетанието на отпадане на Велико Народно събрание с намаляване на броя на депутатите, означава олигархичните клики да имат почти пълен контрол върху едно Народно събрание, което може да променя и Конституцията... Действащият конституционен текст на пръв поглед ограничава Великото Народно събрание само до внесения проект, на практика процедурата във ВНС е такава, че може да засегне и други части на Конституцията. Така че има големи рискове“.

По думите му предложенията на ГЕРБ в частта за прокуратурата са по-лоши от сегашния модел.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев