АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕН 40 НА АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНИ ПРОТЕСТИ: ЛИПСА НА ПОЛИЦИЯ, ХАОС И СБЛЪСЪЦИ ПРЕД РУМЪНСКОТО ПОСОЛСТВО

Протестът - 40 ден
17.08.2020 / 23:53

В 40-ия ден на антиправителствени протести напрежението ескалира. Протестиращи затвориха кръстовището в района на румънското посолство в София и блокираха десетки автомобили.

На място повече от половин час нямаше екипи на полицията, които да затворят кръстовището и да ограничат възможността за пътни инциденти, въпреки че организаторите обявиха намеренията си час по-рано. Част от блокираните шофьори направиха нарушения, за да успеят да преминат през кръстовището, тъй като протестиращите пропускаха единствено автомобили на Спешна помощ. Стигна се и до сблъсъци между демонстранти и засегнати от блокадата шофьори.

Малко преди 22.00 часа автомобил се опита да пробие блокадата. Автомобилът беше наобиколен от събралото се множество, а предното стъкло на автомобила - счупено. Протестиращите твърдят, че жената е щяла да сгази няколко души и я обявиха за провокатор.

По-късно на място пристигнаха екипи на полицията и призоваха автомобилът да бъде пропуснат, защото в него има деца. Той бе ескортиран от полицията до 1-во РПУ, където пътниците ще дадат показания. Такива се очакват да дадат и протестиращи, които са пострадали при опита на жената да премине през блокадата. Служителите на реда обявиха, че в района има камери и тя ще понесе отговорност за действията си. В суматохата регистрационните номера на автомобила бяха свалени, но не стана ясно кой стои зад това.

Снимка: Facebook

По информация на "Правосъдие за всеки" за инцидента на кръстовището има задържан мъж, но повече информация липсва.

В епицентъра на събитията се оказа и политологът Стойчо Стойчев, който също се оказа потърпевш от блокадата. Между него и протестиращите се стигна до словесни сблъсъци, но органите на реда не се намесиха в ситуацията.

Липсата на реакция от полицията при блокадата на кръстовищата около румънското посолство не е единичен случай, като в предните дни отново се стигна до хаос.

Малко след 23.00 часа протестирщите се изтеглиха и освободиха движението в района.

Затворени за движение остават районът на пл. "Орлов мост", при Ректората на Софийския университет и при площад “Независимост“. Напрежение възникна и на пл. "Орлов мост", където 15-годишен извади газов пистолет, разказа в живо предаване Иво Божков, който всяка вечер излъчва в реално време случващото се на протеста. Момчето е предадено на полицейските служители от един от протестиращите.

Гражданското недоволство срещу кабинета и главния прокурор не стихва. Протестите продължават да настояват за оставките нa правителството и обвинител №1, въвеждане на дистанционно електронно гласуване, предсрочни избори и промяна в Конституцията.

Нито промените в кабинета, нито обещанията за "рестарт на системата" и нов основен закон, написан от ГЕРБ, успяват да разколебаят протестиращите и те заявяват, че няма да се откажат, докато исканията им не бъдат изпълнени.

По-рано днес организаторите на демонстрациите от Отровното трио обявиха, че готвят мощен национален протест.

"Явно тези хора са глухи. Ще направим национален протест. Нека видят колко сме", посочи проф. Минеков."Сега има мека диктатура, която е незаконна. Допуснем ли Борисов да пише конституция, ще имаме собствен Хитлер на Балканите", заяви Хаджигенов.

Те съобщиха, че са получили информация за смяна на премиера с негово съгласие - с човек, който изглежда относително културен, наскоро появил се в София от дълго пътуване. "Това няма да бъде част от пазарлъка. Който желае нека рискува на този пост, но нито ние, нито протестиращите ще приемем", заяви проф. Велислав Минеков.

За пореден път държавният глава Румен Радев изрази подкрепата си към протестите срещу правителството и главния прокурор. Този път президентът се срещна с демонстранти във Варна и изрази своята съпричастност към каузата им. Радев заяви, че разразилата се политическа криза не може да бъде решена с Велико Народно събрание и отново призова за незабавната оставка на правителството. Държавният глава посочи, че парламентът няма доверие и определи премиера за невнятен.

Днес към Министерския съвет в столицата отново полетяха яйца, но този път протестиращите хвърлиха и жито по сградата на институцията.

"Диктатурата няма душа. Душата се отделя на 40-тия ден, но въпреки това сме донесли жито, което ще оставим тук на гроба на Борисов", каза пред събралите сеи адвокат Николай Хаджигенов. Припомняме, че в 28-ия ден от гражданско недоволство Триото донесе ковчег, в който символично погребаха "Борисовата диктатура".

След повече от месец протести в цялата страна и чужбина, от днес демонстрантите използват нови похвати, за да изразят недоволството си срещу управлението - блокади-изненади на различни инситтуции. Първата акция бе насочена срещу Министерството на правосъдието заради подготвеното от ГЕРБ предложение за промяна в основния закон на страната.

Тази вечер палатков лагер разпънаха и медицинските сестри. Пред сградата на задравното министерство те поставиха началото на безсрочен протест заради неглижирането на медицинските специалисти.

Четвърти ден продължава "Поход на свободата" от Свиленград към София. Участниците в него ще извървят 330 км пеша, като носят метална релса и камъни от плажа край "Росенец", за да се включат в антиправителствените протести на пл. "Орлов мост" в столицата.

Протестите получават голяма подкрепа и от наши сънародници в чужбина. Вчера българи от 20 града по света демонстрираха желанието си за промяна и нови избори.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев