АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПОКОЙНО ПРЕМИНА 39-ИЯТ ДЕН НА ПРОТЕСТИ В СОФИЯ

"Отровното трио"
17.08.2020 / 07:57

Неделя беше 39-ият ден на дни антиправителствени протести в столицата с основни искания за оставка на правителството и на главния прокурор.

Блокирани остават трите възлови кръстовища в центъра на града – на Орлов мост, при Ректората на СУ и при площад “Независимост“.

Обстановката на протеста бе спокойна. Почти не се забелязваше полицейско присъствие. Част от протестиращите носеха станалите символични шапки - прасета.

Традиционното шествие по бул. "Цар Освободител" от Министерския съвет стигна до Орлов мост около 21:30 ч. Много от протестиращите започнаха да се разотиват веднага след това. Към исканията си, освен оставките на кабинета и главния прокурор, днес те прибавиха и нови - машинно гласуване и свикване на Велико народно събрание за промени в конституцията. Хората обаче бяха категорични, че предложението на Борисов цели печелене на време.

"Хората вече са страшно критични. Каквото и да прави, каквито и мерки в посока на това, което искат протестиращите да направи, хората не искат него и неговите лакеи", обобщи протестираща.

"Българската интелигенция от години не се чувства представена от политическата класа. Мен ме е срам на международни конференции да кажа, че съм българин, защото има хора, които не могат да разберат на английски кафе ли им предлагат или торта. Като гимназиален учител, не като професор, на новия Макиавели от Банкя, за четене на непознат текст пиша среден три", заяви по-рано от трибуната пред Министерски съвет проф. Мутафов от БАН преди началото на шествието.

Хората от палатковите лагери декларираха, че от понеделник ще започнат "по-радикални действия", както и че са готови да посрещнат в палатките си представители на институциите.

Малко преди 19 ч. от полицията изведе от протеста на пл. "Независимост" млада жена във видимо нетрезво състояние. Тя първо счупи стъклена бутилка пред протестиращите, а после ги обвини, че са платени. Те пък я обявиха за провокатор.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев