АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕН 37: АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ПРОТЕСТИ ПРОДЪЛЖАВАТ С НОВИ БЛОКАДИ

Протестът -37 ден
15.08.2020 / 00:08

В т.нар. триъгълник на властта протестът тази вечер посрещна с ръкопляскания позицията на президента Румен Радев, че искането за свикване на Велико Народно събрание е акт на нарушение на Конституцията, а дебат е възможен след предсрочни избори.

"Не мисля, че президентът може нещо повече да направи, съгласно правомощията, които има, освен да застане на принципната позиция тука на протестиращите хора. Адмирирам изказването му“;

„От една страна го упрекват, че не прави достатъчно, от друга страна го упрекват, че подклажда напрежение. Според мен като цяло се държи добре. Сега по-важното от поведението на президента е какво ще се случи в крайна сметка и ние сме тук за оставките“;

„Протестиращите получаваме някаква морална подкрепа от президента. Вижда се, че неговото мнение е горе-долу като нашето“, заявиха пред БНР протестиращи.

Около 21 часа те поеха на шествие към блокирания от палатков лагер Орлов мост.

Оттам обаче част от протестиращите продължиха по „Цариградско шосе“ и след това за втора поредна вечер – около 21,45 часа – блокираха кръстовището на кръстовището на бул. „Ситняково“ и „Шипченски проход“ пред посолството на Румъния.

Стигна се до пререкания между демонстранти и шофьори, които трябваше да предприемат опасни маневри, докато имаше хора на платното, за да се изтеглят.

Протестиращи заставаха пред автомобили, които искаха да преминат през кръстовището. Линейки бяха пропускани.

Към 23 часа кръстовището продължаваше да бъде блокирано, но протестиращите на място намаляха. На място имаше само една полицейска кола, която бе "изгонена" от протестиращите към "Цариградско шосе".

След преговори коли и два автобуса бяха пропуснати да преминат след преговори с демонстрантите, които направиха кордон.

Около 23,30 часа кръстовището бе освободено за движение.

По-рано в пред президентството Арман Бабикян от т.нар. Отровно трио днешното обръщение на премиера е поредният опит протестиращите да бъдат излъгани, а целта на Борисов е да печели на време и да се задържи във властта:

„Президентът изрази ясното недоверие и на голяма част от българския народ – че мафиотизиран кабинет, който потъпква законите, не може да е този, който ще прави новия основен закон. И България не може да присъства в XXI в. с основен закон, изготвен от мутрите“.

Протестиращи на площада заявиха, че остават там до оставката на правителството:

„Смятам, че изказването на премиера от по-рано днес показва, че той отново не осъзнава каква е реалността, в която живее народът му. Ние не искаме той да прави каквито и да е промени в държавата повече. Трябва да има предсрочни избори и след това, да, тази промяна най-вероятно е необходима, но не трябва да бъде извършена от ГЕРБ“;

„Днешните изказвания на премиера са в хубава посока, но това не отменя исканията на хората, че това правителство се е изчерпало и си искаме оставка на правителството“;

„Толкова години правят нещата не както трябва, че следващите 10 години да правят само и единствено добри неща, пак няма да ни спечелят доверието“.

Кореспондентите на БНР съобщиха за планирани блокади на главен път Е-79, на магистрала "Тракия" и на Прохода на Републиката.

По-рано протестиращите, водени от Николай Хаджигенов, блокираха пътя за Калотина, прие което се образува опашка от 15 км автомобили.

По-късно движението се нормализира.

“Както обещахме многократно – “ще извиваме ръцете на Борисов образно казано, докато ги счупим. Продължаваме да ескалираме, да затваряме все повече и повече, докато затворим цялата страна", каза Хаджигенов.

Антиправителствените протести продължават днес и в страната

Във Варна протестиращи блокираха за кратко движението по Аспаруховия мост.

Гаранции за честен вот, за електронно гласуване, за машинно гласуване и за реални избирателни списъци - това поискаха протестиращи в Бургас, които участваха в шествие през централната част на града до Морското казино.

За кратко бе блокирано и движението по Дунав мост, съобщи кореспондентът на БНР в Русе.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев