АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ДУРАНКЕВ: ИМА ОСНОВАНИЕ ДА СЕ ВКАРА АКТУАЛИЗИРАН БЮДЖЕТ

Проф. Боян Дуранкев
13.08.2020 / 15:43

"Има основание да се вкара един актуализиран бюджет. Едновременно имаме спад на приходите в бюджета и нарастване на разходите, включително чрез заобикаляне на някои закони. Ако това не е основание за гласуване на актуализация на бюджета?". Това каза пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС.

Според него новият министър на финансите Кирил Ананиев "е професионалист и не е трудно да направят разчети и да се внесе за обсъждане актуализация". Проф. Дуранкев прогнозира, че в късната есен може да се направи и втора актуализация на бюджета.

Той посочи, че до 15-и август Министерството на финансите е длъжно по правилата на Министерския съвет да разглежда препоръките на Съвета на ЕС по националната програма за реформи за 2020-а и конвергентната програма за 2020-2023.

"Министърът на финансите със сигурност трябва да внесе актуализация на бюджета, защото има съществени промени".

Икономистът изтъкна, че някои нарушения на държавния бюджет са били направени благодарение на това, че ЕС е в съществен спад на икономическия растеж:

"Кризата с коронавируса е второто нещо, което доведе до промените в бюджета. Третото нещо, което е много важно, е промяната на данъци - ДДС. По закон данъци не се променят, след като е приет бюджетът за съответната година и няма гласувана актуализация".

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев