АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: ОТПУСКАМЕ СРЕДСТВА ЗА УЧИЛИЩА, УНИВЕРСИТЕТИ, БОЛНИЦИ И СЕМЕЙСТВА С ДЕЦА ПОД 14 Г.

Бойко Борисов
12.08.2020 / 17:15

На днешното си заседание правителството отпусна по бюджетите на общините над 16 милиона лева.

Премиерът Бойко Борисов съобщи решението във видео в профила си във Фейсбук:

„За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лв“.

Парите са за дейности по национална програма, насочена към училища с иновативни практики, и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката.

„160 училища, така, както поехме ангажимент, за природо-математически науки, иновации, техника да им оборудваме кабинетите, съответно с най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците, след това като ги обучим добре, да излязат на протест“, посочи Борисов.

Ето какво още написа премиерът:

„Важна подкрепа оказваме и на нашите студенти. Отпуснахме до 100 милиона лева за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.

От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден“.

Борисов съобщи още, че с нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ:

„С 2,4 милиона лева осигуряваме свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика.

Подкрепа от 2 милиона лева получава и „Майчин дом“ за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции“.

Отпускат се и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.

„Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка“, обяви премиерът.

Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от Covid-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец.

Правителството одобри финансовото разпределение по оперативните програми 2014 - 2020 г. на средствата от новия инструмент на Европейския съюз, който е в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата от Covid-19.

Близо 50 млрд. евро е бюджетът на новия инструмент. Предвижда се България да получи близо 656 млн. евро от средствата. Очаква се окончателното финансово разпределение да е ясно през октомври.

С друго свое решение кабинетът отпусна 4,3 млн. лева допълнително на земеделското министерство.

Средствата са за доставка на 6 хил. ракети против градушка.

Правителството заседава днес чрез видеоконферентна връзка.

Очакваше се министрите да обсъдят доклад за изпълнението на бюджета за първото полугодие на тази година и да одобрят промени в Закона за резерва на въоръжените сили.

Предвидено бе и разглеждане на проект на решение за одобряване на финансово разпределение на евросредства от оперативни програми в подкрепа на преодоляване на последиците от кризата с коронавируса.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев