АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БАЙДЪН ИЗБРА ЗА СВОЙ КАНДИДАТ ЗА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ КАМАЛА ХАРИС

 Камала Харис
12.08.2020 / 08:00

Кандидатът на демократите за президент Джо Байдън избра за свой кандидат за вицепрезидент сенатора от Калифорния Камала Харис, съобщиха от предизборния му щаб.

В случай на победа на Байдън на президентските избори на 3 ноември 55-годишната Харис ще стане първата чернокожа жена вицепрезидент в историята на САЩ.

Харис заяви, че за нея това е чест като допълни, че Байдън може да обедини страната. Харис е първата цветнокожа жена и първата американка с азиатско потекло, избрана като кандидат за вицепрезидент.

Новината бе посрещната с недвусмислена подкрепа от ключови фигури от редицата на демократите. Бившият кандидат на демократите за президент Хилъри Клинтън посочи, че е “развълнувана” и допълни, че Харис “ще е силен партньор” на Байдън. Сенатор Бърни Сандърс каза, че Харис е наясно как да свали “най-корумпираната администрация в историята.” Бившият президент Барак Обама заяви “тя е повече е готова за тази работа.”

По време на дебатите за номинацията на демократите Харис привлече вниманието към себе си с остра критика срещу Байдън за миналото му по въпроса за интеграцията в училищата.

От кампанията на президента Доналд Тръмп описаха Харис като кандидат, който се е поддал на манифеста на радикалното ляво. В изявление съветникът на Тръмп Катрина Пиърсън казва,че като вицепрезидент ще е на страната на “анти-полицейските екстремисти, които контролират Демократическата партия.”

55-годишният кандидат е била прокурор в Сан Франциско и главен прокурор на Калифорния. По-либерално настроени определят предишни нейни прокурорски решения като прекалено сурови и допълват, че минали нейни решения могат да се окажат проблемни в момент, в който в страната се провежда дебат за прекалено насилие от органите на реда срещу афроамериканци.

Харис се отказа от надпреварата за президентска номинация през декември като причина за това посочи финансови проблеми на кампанията си.

Доналд Тръмп заяви от своя страна, че бил изненадан от решението на кандидата на демократите за Белия дом Джо Байдън да избере за свой вицепрезидент чернокожата сенаторка Камала Харис, съобщиха световните агенции.

"Бях малко изненадан, защото тя беше много посредствена" по време на кампанията за първичните избори на демократите, спечелени от Джо Байдън, заяви настоящият президент.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев