АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: ПРОТЕСТИТЕ НЯМАТ СЕРИОЗНИ ИСКАНИЯ. РЕШИХМЕ ПОЛИЦИЯТА ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА

Валери Симеонов
07.08.2020 / 09:32

"Въпросът с палатковите лагери беше обсъден на коалиционния съвет, защото те много сериозно ограничаваха правото на гражданите на свободно придвижване. Освен това имаше доста притеснителни сигнали, освен връчената подписка, опити за саморазправа, можеше да се стигне до малка, градска гражданска война", заяви пред Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"Не мога да кажа кой предложи вдигането на лагерите, но на Коалиционния съвет го обсъждахме повече от час и стигнахме до решение, че полицията трябва да си свърши работата. Не може те да ограничават правата на една голяма част от населението и полицията да ги охранява. Полицията трябваше да възстанови баланса", каза още той.

Той критикува иронията, с която водещите го попитаха дали предпочита "белтъка или жълтъка на патриотичния омлет".

"Това е хулиганство, безобразие, което не трябва да бъде насърчавано", добави Симеонов.

„Протестите много сериозно нарушават закона и то вече 30 дни и ограничават правата за свободно придвижване на гражданите в редица градове на България. Няма как изпълнителната власт и коалиционното управление да гледат безразлично това нарушение”, добави той.

По думите му е имало доста притеснителни сигнали. Вече имаме връчена подписка от 423 души, което означава, че се организира граждански контрапротест. От друга страна, има опити за саморазправа.

Валери Симеонов коментира, че на коалиционния съвет се е стигнало до извода, че полицията трябва да си свърши работата. Ние няма как да оставим тези процеси да се развиват. Не може да има еднопосочни права само за една част от гражданите, а останалите да бъдат лишени от своите права, подчерта още Симеонов.

Той каза, че хвърлянето на яйца по централата на НФСБ са хулигански действия. Това е сигнал за ескалацията на агресивността на тази ограничена група от хора. Това поведение на тази група хора не може да бъде предвидено, но то не може да бъде толерирано.

Симеонов подчерта, че за него и за партията му не е най-важното да са в следващия парламент. "Аз не съм професионален политик и не се храня от това", каза още националистът.

Не виждам защо държавата да се вкарва в сериозни разходи. Не съм видял сериозни искания, също така няма нито една сериозна политическа платформа, а само отделни личности се изявяват, каза лидерът на НФСБ.

„Моята роля след коалиционния съвет беше да бъда вестоносецът на лошите новини. Оповестих решенията на коалиционния съвет след дълги разговори, продължили 4 часа. Агресията винаги се насочва към вестоносеца“, добави Симеонов.

Той подчерта, че по никакъв начин не е била обсъждана оставката на кабинета „Борисов 3“.

„Евентуалната оставка на правителството в края на септември не е обсъждана. Това е лично мнение на Томислав Дончев, което той е изразил. Когато го попитахме защо го е казал, той отговори, че е бил притиснат по време на телевизионното предаване“, заяви Валери Симеонов.

„Решението ни да останем на власт беше взето единодушно, включително и от Томислав Дончев“, добави той.

Лидерът на НФСБ изтъкна успехите на управлението. Имаме ръст на доходите от над 40%, откакто коалиционното правителство е на власт. Това се доказва и от наличието на много туристи по нашето Черноморие, и на почивка в Гърция. Това са фактите, заяви Симеонов.

„Ние сме избрани ГЕРБ и Обединени патриоти с над 1,5 милиона гласа на редовни избори, признати от всички. Ще има избори, но това ще стане факт след 6 месеца. Не виждаме сериозни искания от страна на протестиращите. Те нямат идейна платформа. Виждам една борба за власт, но не по конституционния ред“, заяви той.

Симеонов отказа да коментира инцидентите по време на Националната конференция на ГЕРБ. Той заяви, че извършителите трябва да си понесат отговорността. По негова информация вече има един задържан, ще бъдат открити и останалите. „Бях свидетел на доста грозна сцена, при която млад мъж се приближи до трибуната и започна да крещи цинизми“, каза той.

Валери Симеонов каза, че е поставил въпроса за записите и чекмеджетата пред Бойко Борисов и обясни, че са назначени проверки по всички тези теми. "Всичко се проверява в момента и се прави експертиза", коментира Валери Симеонов. Той каза, че при президента Радев няма факти, а общи фрази и шаблони.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев