АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: АВТОРИТАРНОТО УПРАВЛЕНИЕ ВЪВЕДЕ СТРАНАТА В ДЪЛБОКА КРИЗА

 Румен Радев при представянето на първата част от проекта за Национален стратегически документ
06.08.2020 / 11:33

„Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата. На суровата действителност от пиара. На законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава. На законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и мога да кажа, че върна историческият часовник на България в зората на Прехода, когато, спомняте си много от вас, се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори“. Това каза президентът Румен Радев в изявление от резиденция „Бояна“, където Стратегическият съвет към държавния глава представя за обществено обсъждане първата част от проект за Национален стратегически документ, съобщава бТВ.

„Резултатите от работата на Съвета съвпадат с исторически за страната момент, когато българите излязоха от апатията, хипнозата и пропагандата. Когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията и единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска държава. (…) Приветствам решението на Стратегическия съвет да не се поддава на изкушението да представя готови за следване рецепти за бъдещето. Да заложи на коренно различен подход – на откритост, системност и последователност“, добави президентът.

„Призивите за оставки и честни избори с машинно и дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, но и в чужбина, са факт”, коментира президентът.

Държавният глава уточни, че Националният стратегически документ ще бъде представен на три етапа. „Първият ще е анализ на ситуацията в страната, втори – идентифициране на причините за това състояние и трети – формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация”, каза президентът.

Той посочи още, че стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати максимално повече българи и у нас и в чужбина. „Техните идеи, талант и дързост. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност”, поясни Радев.

„Бедността у нас продължава да нараства през последните години. През 2019 г. делът на хората, които са застрашени от социално изключване, е почти една трета. В тежки материални лишения живее всеки пети българин. Работата, обаче не гарантира измъкване от бедност”, заяви социологът проф. Александър Маринов по време на представянето.

„По данни на Европейската комисия разходите за здравеопазване в страната ни изостават значително с тези в другите страни в ЕС. Около половината от тези разходи идват от публични източници”, каза още държавният глава, цитиран от нова телевизия.

„Влошава се качеството на образованието у нас. Според изследване България е на 83-то място в света и на 26 в ЕС по този показател”, отчете Маринов. И допълни: „Според PISA 47 процента от 15-годишните са функционално неграмотни. Всяко 10-то дете не е обхванато в задължителното начално образование. Сред проблемите в сектора е и застаряването на педагогическия персонал”.

„Системата на социално подпомагане е оценена като третата неефективна в Европейския съюз”, посочи още проф. Александър Маринов.

По думите му България е на последно място в ЕС по показателите за корупция и върховенство на законите през 2017 г. „Това говори за изключителна неефективност”, категоричен бе социологът.

Източници: бТВ, Нова тв

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев