АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕН 28 НА АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНИ ПРОТЕСТИ В БЪЛГАРИЯ

Протестът - 28 ден
05.08.2020 / 23:46

На 28-я ден от антиправителствените протести в пространството между Президентството и Министерския съвет има хиляди протестиращи на различни възрасти. Мнозина носят и "символи на протеста" - тикви и тухли.

Малко след 20 часа протестиращи се събраха и направиха символично погребение на „диктатурата“ в България. Пред сградата на Министерски съвет бе поставен черен ковчег с надпис „2009-2020 г. – Борисовата диктатура“.

Движението по бул. "Дондуков" в района също бе спряно.

Преди 22 часа протестиращите под прозорците на властта тръгнаха на шествие в посока Орлов мост. Тази вечер сред недоволните най-обсъжданата тема беше днешната конференция на ГЕРБ, на която премиерът Борисов заяви, че е готов да се оттегли от поста, но правителстгвото да продължи да работи.

Тази вечер основна тема сред недоволните бе днешната конференция на ГЕРБ.

Ето какво заявиха протестиращи пред репортер на БНР:

„Надяваме се по-скоро да подават оставка, Бойко Борисов изглеждаше леко посърнал“;

„Много нагли хора, страшно нагли, може би искат да се раздели България на две – едни, които го харесват, и други, които не го харесват. И да направим две Българии“;

„Само Борисов слушах и според мен беше много уплашен, продължава да ни разиграва, това е, но ние всеки ден ще идваме“.

Буря в столицата в следобедните часове раздуха палатки на протестиращите в София, но скоро след това лагерите бяха напълно възстановени.

При палатковия лагер на Орлов мост към 22 ч. обстановката е спокойна. Хората заявиха, че ще останат да протестират, докато цялото правителство подаде оставка.

„По този начин държава не се управлява. Държава се управлява със съгласието на народа. Няма как да стане. Народът е игнориран в този момент. Народът трябва да каже кой, как и защо и това става с избори“;

„Какво значи, дайте аз ще се махна, ама оставете ми ортаците да крадат, аз ще им диктувам отстрани, няма как да стане, г-н Борисов, довиждане“.

Дъждът и вятърът нанесоха щети на някои от тентите и палатките на демонстрантите.

Пострада и част от палатковия лагер на майките от "Системата ни убива" пред Софийския университет, но той също бе възстановен.

"Оставаме, докато не се случи това, за което сме тук, а именно оставка на Гешев, оставка на Борисов и промяна на изборните правила, за да може да са ясни", сподели протестиращ и допълни:

"Борисов е готов да си тръгне, но ние не се надяваме на чудеса. Ще го повярваме като се случи. За мен лично беше някаква много странна конференция. Дали им набиваше канчетата, дали им набиваше акъл на хората, но в крайна сметка, за мен лично, това изтичане на информация къде ще бъде срещата и кога и начинът, по който се проведе - с всичките тези техни частни охранители, които направиха ексцесиите с протестиращите - за мен това беше с цел да се опита да настрои общественото мнение срещу нас. Ние затова решихме да останем тук, на един от лагерите. Хората, които седят тука, не са ходили там да се разправят. Ние си имаме нашата цел, която е ясна. Ние имаме мирен протест и ще отстояваме нашите искания до край".

"За нас също е некомфортно, защото ние да сме тук и съжалявам, че някой го възприема като дискомфорт за битовия му живот, но крайно време е да помислим за по-дългосрочните цели, защото корабът потъва", заяви един от протестиращите пред БНР.

Протестиращите срещу правителството продължават да настояват мирно за оставката на кабинета и главния прокурор и заявиха, че не приемат варианта премиерът Бойко Борисов да се оттегли, а правителството и Народното събрание да продължат да работят.

Без сериозни нарушения на обществения ред приключиха протестните действия в столицата. Няма задържани. Блокирани заради разположени палатки и към момента остават кръстовищата на Орлов мост, при Софийския университет и на бул. „Цар Освободител“ с бул. „Дондуков“, съобщиха от МВР след 22 часа.

Протестиращи отново се готвят да нощуват в палатковите лагери. Трите възлови кръстовища остават затворени.

Полицейското присъствие там остава засилено.

Антиправителствени протести имаше и в други градове, предаде БНР.

Търсейки подкрепата на повече граждани, организаторите на антиправителствения протест в Русе избраха едно от най-натоварените кръстовища - това между кварталите “Дружба” и “Чародейка”. Протестиращите оцениха като неприемливо предложението за оставка на премиера и оставане на правителството. Благодарение на перфектната организация по охрана на събитието от служителите на Охранителна и Пътна полиция не се стигна до инциденти или напрежение между шофьори и протестиращи.

Протестиращи в Ямбол за 25-а поредна вечер се събраха пред сградата на общината с настояване за оставака на правителството и главния прокурор. Протестиращите коментираха възможността премиерът да се оттегли, но да остане правителството и Народното събрание: "Не е възможно! Това са само лъжи, глупости, да си подава оставката! Ние не вярваме!"

Междувременно шести ден остава блокиран пътят от Стара Загора за Хасково и магистрала „Тракия“. Протестиращите остават на палатки в района на летището. Те настояват за оставки на правителството и главния прокурор, както и да бъдат пропуснати за автошествие през детелината на магистрала „Тракия“. Те са категорични, че ще останат докато исканията им не бъдат изпълнени.

Днес хората от палатковия лагер коментираха, че не биха приели и варианти за рокади в сегашното управление, включително и за експертно правителство без Бойко Борисов.

Днес е третият ден от издигането на палатковия лагер на кръстовището при общината във Варна. След като се събраха там, демонстрантите поеха на шествие. Около 20,30 часа то приключи на изходната си точка, като недоволните се разбраха утре в 18,30 часа отново да се съберат на протест.

В Перник и днес не успяха да се съберат на по-масов протест. Той бе организиран в социалната мрежа от певицата София Георгиева.

Макар и малко, демонстрантите преминаха през центъра на града

Протестиращите в Благоевград отново дойдоха на обичайното място пред сградата на общината, за да потвърдят, че не се отказват от искането си за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Близо 30 души се включиха в протестно шествие в Бургас.

С викове „Оставка“ и „Мутри вън“ те преминаха по главната улица „Богориди“ до паметника на Пушкин в Морската градина.

Протестите ще продължат, докато не се изпълнят исканията ни, каза пред БНР Асен Бонджев от организаторите на шествието.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев