АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХУАН КАРЛОС НАПУСНА ИСПАНИЯ, ЗАПОДОЗРЯН В КОРУПЦИЯ ЗА 100 МИЛИОНА

Хуан Карлос
04.08.2020 / 12:41

Швейцарското и испанското правосъдие разследват бившия монарх за сто милиона долара, които тайно са му били изплатени от Саудитска Арабия. Междувременно световните агенции съобщиха, че Хуан Карлос вече е в Доминиканската република. Бившият монарх, който абдикира през 2014 г., обясни, че напуска Испания, за да улесни задачата на сина си Фелипе, който го наследи на трона.

Заподозрян в корупция и разследван от Върховния съд, бившият крал на Испания Хуан Карлос обяви решението си да напусне страната в писмо, адресирано до неговия син, испанския монарх Фелипе VI, съобщава "Фигаро".

В началото на юни Върховният съд на Испания обяви, че започва разследване, за да установи дали Хуан Карлос носи наказателна отговорност за предполагаема корупция, когато Саудитска Арабия е поверила на испански консорциум изграждането на високоскоростен влак в Мека.

Испанското правосъдие разследва тези факти от 2018 г., но поради имунитета на 82-годишния бивш крал, само Върховният съд може да му потърси отговорност и то за действия след неговата абдикация. "Това е решение, което вземам с дълбока болка, но с голямо спокойствие", продължава в писмото си Хеан Карлос.

"Преди една година изразих волята и желанието си да изоставя институционалните си действия", припомня той и твърди, че винаги е искал най-добрата за Испания и короната.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев