АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТЪТ ДЕН 26 - ГЛАДНИ СТАЧКИ И БЛОКАДИ

Протестът - 26 ден
03.08.2020 / 23:28

Протестиращите се събраха и пред сградата на Министерския съвет с викове "Оставка". След това шествието пое към Орлов мост, като традиционно ще спре за малко пред представителството на ЕК в България.

Три възлови точки в столицата остават блокирани от палаткови лагери. Те са разположени на кръстовището на Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и до Президентството.

Пред Ректората на СУ продължава да стои белия микробус на майките от гражданската инициатива „Системата ни убива“. През блокадата се пропускат линейки. Движението в центъра на столицата е затруднено, някои линии на градския транспорт се движат по алтернативни маршрути.

Продължават блокадите с палатки на възлови места в столицата

Исканията са за оставка на правителството и на главния прокурор.

Някои от гражданите негодуват и посочват, че „протестът е излишен“.

В 18:00 ч. на палатковия лагер пред Министерски съвет т.нар. "Отровно трио" - проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян дадоха кратък брифинг и поискаха свикване на извънредна сесия на Народното събрание заради вдигането на запора върху БТК, което водело до отказ от държавата на 350 млн. лв. Те посочиха, че член 78 от Конституцията подволява на президента на България да поиска извънредна сесия, ако депутатите не го сторят.

"По сделката с "Виваком" се губят едни 350 млн. лв., които са държавна претенция. До този момент никой не е стартирал събиране на подписи в Народното събрание. По правилник са необходими 48 подписа. До този момент депутатите показват, че плажната хавлия е по-важна отколкото 350 млн. лв. за българския народ", каза Бабикян.

Пред присъстващите медии тримата се оплакаха, че са били подслушвани от прокуратурата. "Имаме сведения и лични наблюдения, че сме проследявани. Части от наши разговори не само, че са били записвани и подслушвани, но се появиха и в някои медии. Към нас са предявени обвинения. Службите работят по обвинение, че ние работим срещу устоите на държавата и има съмнение, че ние подготвяме терористични акции. Искаме да знаем причината - отговор от ДАНС, прокуратурата, ДАР, действително ли сме проследявани и подслушвани и каква е причината. Нека продължат, ние го виждаме, ние знаем, но искаме да знаем причината за това. Тези хора използват разговорите като заплаха срещу хората, с които говорим. Заплахите са от най-различен тип - от уволнение, през проверки до прекъсване на бизнес", заяви Минеков. Според Хаджигенов, това се прави, за да им бъдат повдигнати обвинения за тероризъм.

Тримата съобщиха също, че четири скъпи мобилни апаратури за подслушване и проследяване са в частни ръце. "Как държавата е разрешила притежаването на тези машини, как те са официализирани и възможно ли е държавата да не знае за техния внос и използването", запита професорът.

Хаджигенов обяви и, че от днес с палатки ще бъде блокирана сградата на общината във Варна и площадът пред нея. "Започвайки протеста, ние започнахме две неща - първо, показахме на гражданите, че те могат и трябва да бъдат граждани, второ - опитахме се да им покажем как да бъдат граждани. Ескалации ще има всеки ден, но ние ще обявяваме ден за ден, доколкото не искаме властта да успее да се противопостави, както стана в Стара Загора“, обясни адвокатът.

Междувременно стана ясно, че петима протестиращи са обявили гладна стачка. Пред множеството пред президенството говори Влади, който вече четвърти ден не яде и не пие вода в знак на протест. Той съобщи, че общо петима души в момента са обявили гладна стачка до оставката на правителството. "Опитайте се да не е този тип протест, който правим ние петимата в момента" - призова все пак Влади.

Малко по-късно стана ясно, че протестиращите във Варна, които искат оставката на правителството и главния прокурор, са блокирали кръстовището пред сградата на общината.

Демонстрантите разпънаха палатки и шатра на кръстовището, съобщава БТА.

Намерението им е булевардът да остане затворен за постоянно, както направиха протестиращите в София - пред Орлов мост, Ректората на СУ и Министерски съвет.

"Палатковият лагер във Варна е факт! Блокада пред oбщината до успех!" - написаха от "Отровното трио" във Facebook.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев