АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НСИ СЕРГЕЙ ЦВЕТАРСКИ

Стефан Радев и Сергей Цветарски,
03.08.2020 / 19:26

Кметът Стефан Радев се срещна с председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски, който е на еднодневно посещение в Сливен. Повод за срещата е предстоящото през 2021 година 18-о по ред национално преброяване на населението в България. На нея присъстваха също председателят на временната общинска преброителна комисия и секретар на Общината Валя Радева, както и Калина Казанджиева – директор на Териториално статистическо бюро-Югоизток.

На територията на Община Сливен 26 регистратори, назначени от НСИ, вече извършват предварителен обход във връзка с преброяването на населението и жилищния фонд. До 15 септември те трябва да набавят информация за всички обекти в райони, в които липсва цифрова кадастрална карта и данни за актуалните адреси на гражданите. На регистраторите са осигурени устройства с мобилно приложение, в което въвеждат данните. Те проверяват и актуализират съществуващата информация за местоположението на обектите, събират нова информация и я допълват в приложението. Регистраторите нямат право да събират информация от гражданите за техните домакинства и имоти. Данните, които се подават ще бъдат раздробени по микрорайони и обобщени за цялата община.

От 22 януари 2021 година, когато е предвидено да стартира официалното преброяване, в първите 10 дни гражданите ще имат възможност да се преброят електронно, след което ще се включат преброители, които ще обикалят по адреси. Единственото опасение на специалистите е, че преброяването може да остане само електронно, ако има втора вълна на коронавирус. Глобата при категоричен отказ от участие в преброяването е 160 лева.

Последното преброяване на населението и жилищния фонд в България е извършено през 2011 година.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев