АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕН 25 НА ПРОТЕСТИ

Протестът - 25  ден
03.08.2020 / 00:22

Шествие между „триъгълника на властта“ и Орлов мост в 25-ата вечер на протести в София с искания за оставки на правителството и на главния прокурор.

Постерна изложба показа „Лъжите на Бойко Борисов“.

Ето какво споделиха част от протестиращите:

„Това правителство се оказа безпомощно да се справи със спекулата, която ограбва доходите на българите. Здравеопазването ни е в разпад. Българските граждани са най-бедните и най-болни в Европа“.

„Като духовник не мога да приема след цар Борис Трети да има Борисов 3... Това, което се случи – младите хора от чужбина, които си дойдоха тук и отвориха очите на всички, го чакаме 30 години“.

„Това е престъпно управление. Крадат като за последно. Докато маса хора протестират, те крадат милиарди“.

„Срам и много пропуснато време“.

„Не е редно една мафиотско-олигархична групировка да управлява България“.

Три ключови кръстовища в столицата остават блокирани от демонстранти. Освен Орлов мост и булевард „Цар Освободител“ при сградата на президентската администрация е затворено и кръстовището при Ректората на Софийския университет. Палатковият лагер пред Ректората се разраства. Този на Орлов мост вече е зона без алкохол, има и дежурни организатори, които отговарят за реда и снабдяването с храна и вода за протестиращите, както и за преминаването на специални автомобили - линейки, пожарни, коли, превозващи болни хора.

На една от палатките пред сградата на Министерския съвет с надпис „Граждански парламент“ се събираха подписи с искане за оставка на правителството.

По площада в т.нар. „триъгълник на властта“ имаше инсталации с тикви и букети, а в отводнителните шахти - табели „Борисов 3 - в канализацията“.

Екипът на инж. Александър Чобанов, изобретател на българската машина за гласуване, отвори символично училище за гласуване - Български свободен уличен университет. Той демонстрира как работи машината. Всичко е като на истински избори - с комисия и урна. Разликата е в това, че вместо да отчита гласувалите, комисията събира подписите на гражданите за въвеждане на машинното гласуване.

50 млн. лева са необходими за изработване на достатъчно машини за провеждане на избори в България. Машините могат да бъдат готови за около месец. За тяхната работа не е необходима нито интернет връзка, нито електричество. Те са лесни за пренасяне и за съхранение.

Стотици българи в чужбина излязоха на протест. "Не сте сами!” Това е посланието, което сънародниците ни от десетки градове извън България искат да изпратят днес на протестиращите в страната.

Сънародниците ни се обединяват в общи протестни шествия, за да покажат, че подкрепят напълно исканията за оставка на премиера Борисов и главния прокурор Гешев.

Протестиращите се обявяват още против - „корупцията и обвързването на държавните структури в България с олигарси и мафия; против полицейското насилие; за разследване на корупцията и прозрачност на управлението; за съд на виновните за побоищата; за реформи на съдебната и изпълнителната власт; за защита на горите и природата; за надежда за бъдещето на България".

Поради часовите разлики протестните шествия се провеждоха щафетно в градовете Виена, Амстердам, Берлин, Кьолн, Лондон, Мадрид, Манхайм, Монреал, Мюнхен, Осло, Париж, Прага, Торонто, Щутгарт.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев