АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АДВОКАТ ИНА ЛУЛЧЕВА: ПРОКУРАТУРАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДОКОСВА ДО ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА

Адв. Ина Лулчева
31.07.2020 / 15:58

Питането на Иван Гешев за президента беше излишно. Прокуратурата не може да се докосва до държавния глава по време на мандата му, той може да бъде разследван само от Народното събрание за определени нарушения, посочени в Конституцията. Питането на главния прокурор беше излишно, защото Конституцията е ясна – държавният глава има наказателна неприкосновеност и той не може да бъде разследван от прокуратурата". Така адвокат Ина Лулчева коментира в сутрешния блок на бТВ отговора на Конституционния съд, че президентът не може да бъде разследван. Искането беше направено от главния прокурор Иван Гешев в началото на годината, за да се тълкува обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента.

Докато тече мандатът му спрямо него не могат да се извършват никакви процесуални или извънинституционални действия по осъществяване на наказателна отговорност и засягане по какъвто и да е начин на личността му, посочи адвокатът.

Не може да се разпространяват дори твърдения, че е извършил престъпление, отбеляза още Ина Лулчева.

По думите й, Народното събрание може да разследва президента, ако прецени, за държавна измяна или нарушение на конституцията.

"Това не се обвързва задължително с престъпления, това са нарушения, които Народното събрание преценява, че са на лице и може да ги отнесе до Конституционния съд", обясни още адвокатът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев