АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИКОНОМИЧЕСКИЯТ МИНИСТЪР: ИСКАНИ СА ДО 60% ТАКСА УСПЕХ НА ПРОЕКТИ

Лъчезар Борисов
31.07.2020 / 15:48

Икономическият министър Лъчезар Борисов започва проверка заради сигнали, че на кандидати за финансиране по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е била искана такса за "успех" на заявленията. Таксата е варирала в размер от 40-50, до 60% от стойността на проектите, коментира Борисов, без да уточнява от кой точно е искана тя - от служители на министерството или от външни консултанти. Икономическото министерство е сигнализирало по случая и прокуратурата.

Новият министър на икономиката не посочи конкретно и по коя процедура са били събирани таксите за успех, като само каза, че размерът на проектите, за които са искани такива суми, варирант от 3000 до 10 000 лв. На това описание отговаря схемата за отпускане на грантове на микро и малки предприятия като мярка за борба с последиците от пандемията. Общият бюджет на мярката първоначално бе в размер на 173 млн. лв., като бившият министър на икономиката Емил Караниколов обяви, че бюджетът ще бъде повишен с допълнителни 400 млн. лв. Мудната работа по схемите за подпомагане на бизнеса бе един от аргументите за смяната на Караниколов, като се очаква екипът, който отговаря за европроектите, да бъде допълнително подсилен с кадри за ускоряване на работата.

По последна информация от икономическото министерство изплатените до момента средства по процедурата възлизат на 36,4 млн. лв.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев