АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВТОРИ ДЕН ПРОДЪЛЖАВАТ БЛОКАДИТЕ В СОФИЯ

Блокади до оставката на Борисов и Гешев
31.07.2020 / 14:40

От партия "Волт", от движението на Мая Манолова "Изправи се, БГ" и от Движение "България на гражданите" възприеха като заплаха заявеното от столичната полиция, че ще втвърди тона към протестиращите в столицата.

Кръстовището Орлов мост остава затворено вече втори ден. А иначе представителите на тези движения казаха, че полицаите подкрепят протеста, но това не важи за полицейските шефове, а основа за разговор за оттегляне от "Орлов мост" и останалите блокирани места е единствено оставката на правителството, на главния прокурор и шефа на БНТ.

Димитър Делчев от ДБГ обясни:

"Има много спекулации, че протестиращите са блокирали Орлов мост и Министерски съвет. Това не е така. "Орлов мост" и Министерски съвет са блокирани от господин Борисов и господин Гешев и докато те не си подадат оставката, те ще останат такива. И нещо друго да кажа. Дойдоха днес коли на "Общинска полиция" тук“, каза той и допълни:

“Усещаме как госпожа Фандъкова се готви да се превърне в бухалка срещу протестите. Протестите всеки ден пропускат и линейки, пропускат и полицейски коли, пропускат всички специализирани коли и майки с деца. Протестиращите са тук, защото те са на ценностен протест, исканията са им напълно ясни. Стига провокации, стига опити за преговори. Докато няма оставки, това ще продължава“.

Затворено е движението в отсечката между бул. "Васил Левски" и Орлов мост. Там има полиция, която отклонява сутрешния трафик.

Връзката на "Дондуков" и "Тодор Александров" е свободна за движение. Затворена е частта по "Цар Освободител" пред Министерския съвет.

Протестиращите пропускат линейките, но не и движението на градския транспорт.

Напрежение възникна по-рано днес на Орлов мост, който втори ден е блокиран от антиправителствени протестиращи. Задържан е пиарът на бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева - Петър Кърджилов. Причината, според свидетели, е заради пререкания с възрастна жена, която се е опитала да премине през блокадата.

През нощта не е имало инциденти, само е имало случай на вандалщина, на която полицията е реагирала, но тя не е била свързана с протеста, напротив, протестиращите са сигнализирали на полицията, която е около тях, че има проблем.

Остават исканията за оставка на главния прокурор, на премиера Бойко Борисов, както и на правителството.

Сутринта на Орлов мост бяха Красимир Димитров, който е директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община, както и Тони Тодоров от СДВР, зам.-директор на "Охранителна полиция".

Те бяха при хората, за да ги помолят да могат да пускат поне градският транспорт, защото по думите на Красимир Димитров от Столичната община градският транспорт се движи с огромно закъснение, автобусите и тролеите също трябва да минават през Орлов мост.

Полицията ще втвърди тона спрямо протестиращите на двете блокади в столицата - на Орлов мост и при президентството, каза зам.-началникът на Охранителна полиция Тони Тодоров в СДВР.

Той подчерта, че блокадите са незаконни и диалогът с протестиращите за пускане на движението по възловите места продължава.

Част от хората, които са на палатки, казаха, че няма как да освободят пространството, защото смисълът на протеста е наистина да има блокиране на улици, а освен това Бойко Борисов и правителството още не са подали оставка.

Красимир Димитров от Столичната община каза, че много хора наистина не могат да се придвижват в това голямо разстояние, което е между спирките, все пак призна, че няма краен поставен срок за това улиците да бъдат отворени от Столичната община.

Красимир Димитров припомни отново, че сегашните протести нямат уведомление в столичната община и на практика не са регламентирани.

От столичната община водят разговори с хората, които са пред МС, също да освободят пространството, иначе автобусите действат, както вчера, обикалят по "Драган Цанков".

Пред Министерския съвет също има палатки, но там е затворена частта по “Цар Освободител“, иначе връзката на бул. “Дондуков“ и бул. “Тодор Александров“ точно пред сградата на МС е свободна за движение на автомобили.

Препоръчва се употребата на метрото.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев