АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

22-РИ ДЕН НА ПРОТЕСТИ В СОФИЯ И СТРАНАТА

Протестът - 22 ден
31.07.2020 / 00:23

Антиправителствените протести продължават. Продължават и блокадите на ключови кръстовища в София. Движението в центъра на столицата е затруднено, някои линии на градския транспорт се движат по алтернативни маршрути.

За двайсет и втори пореден ден граждани се събраха в района на "триъгълника на властта" в столицата на протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор.

След 21:00 часа протестиращите се отправиха на шествие към представителството на ЕК в България на ул. "Г.С. Раковски", където се задържаха за около 20 минути, преди да тръгнат по бул "П. Евтимий" и бул. "Васил Левски" в посока Ректората на СУ.

Постепенно цялото пространство между Ректората и Орлов мост се изпълни от многохилядното множество.

Около 22:30 часа малка част от протестиращите на Орлов мост се насочиха по бул. "Евлоги Георгиев" в посока НДК, където блокираха кръстовището под Моста на влюбените на бул. "България" и бул. "Черни връх".

По-рано, към 19:00 часа, хиляди се присъединиха към протеста в района на "триъгълника на властта" след края на работния ден. Събраха се хора от различни възрасти, като повечето развяваха националния флаг.

Към 20:00 часа протестиращите започнаха да хвърляха по сградата на Министерския съвет сурови яйца и домати, обяснявайки, че искат да си направят омлет.

Възгласите "оставка" и "затвор" огласиха за поредна вече центъра на столицата, като многохилядната проява преминава без напрежение. Събралото се множество благодари с аплодисменти на гражданите от цялата страна, за това че подкрепят протестната проява и се включват в демонстрациите от различни градове.

Протестиращите са убедени, че ще продължават да изразяват своето недоволство срещу "политическото високомерие и социалната неадекватност". Те са убедени, че управленският дефицит на кабинет Борисов 3 проличава все по-отчетливо.

22-ри ден на протестите в София

Орлов мост остава блокиран за повече от едно денонощие, но обстановката е спокойна, като към 21:00 часа вече имаше много повече хора, отколкото през деня.

Районът все повече заприличва на къмпинг с палатки и тенти, между които играят деца, рисуват с тебешир по асфалта, карат колелета и се забавляват.

Има много млади хора с плакати "Оставка" и "Мафията вън!", "Искаме си държавата".

Пред една от палатките на Орлов мост дори запуши барбекю, а някои от демонстрантите са си донесли и саксии с цветя, маси и столове – всичко необходимо за удобно и по-дълго пребиваване на полеви условия.

Районът около Орлов мост е отцепен от полицията и е пешеходна зона, като до него не достигнат автомобили, а автобусите се движат по други маршрути. Пропускат се само линейки, които днес преминават често, вероятно заради горещините.

По-рано през деня младежките организация на ДСБ и Демократична България организираха своя акция, като част от антиправителствения протест в София. Бяха подредени поредица от плакати на жълтите павета в триъгълника на властта, които проследяват кариерата на премиера Бойко Борисов.

Палатки има и в "триъгълника на властта". Покрай тях са разположени различни плажни принадлежност, включително детски надуваеми басейни, с които протестиращите искат да покажат, че ще продължават да отстояват основните си искания за оставка на правителството и на главния прокурор.

"По-добре блокирано движение, отколкото блокирано бъдеще". Така протестиращите коментират недоволството на хората относно блокадите на важни кръстовища в столицата.

Към двете искани до този момент оставки - на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев - те добавят и искане за оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

И днес има протести в големите градове на страната, предаде БНР.

Близо час и половина продължи протестното шествие в Бургас. За кратко протестиращите блокираха движението на колите по бул.“Демокрация“ .

Със скандирания протестиращите преминаха по главната улица „Александровска“, улица „Кирил и Методии“, по която движението на колите беше спряно и пренасочено по обходен маршрут, оттам продължиха по бул. “Демокрация“ и ул.“Булаир“ и отново се върнаха на площада пред община Бургас.

Няма да се откажем от протестите, казаха хората.

Пловдивчани се събраха и тази вечер на площад „Стефан Стамболов“, за да поискат оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Протестиращите преминаха със скандирания и издигнати плакати по централната пешеходна улица до Римския стадион и отново се обявиха за промяна.

Участниците в антиправителствената демонстрация играха и хоро. Обявиха, че утре отново ще се съберат на същото място.

16–ти антиправителствен протест се проведе в Хасково.

Демонстрантите блокираха кръстовищата на централните булеварди в града и за кратко изхода към Димитровград. Всички поискаха за пореден път оставката на правителството и на главния прокурор Гешев.

Местният синдикален лидер на КТ “Подкрепа“ Марио Бисеров протестира, като носеше в ръце книгата на Карл Май „Винету“.

И тази вечер стотици варненци се включиха в поредния ден на протести в града, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. В 18.30 часа пред сградата на община Варна се бяха събрали към 100-на жители на морската столица. 20-на минути след това броят им нарастна и протестиращите блокираха кръстовището пред местната администрация.

По традиция начело на шествието бяха хора, които носега огромен трикольор, а пред тях вървеше млад мъж, в народна носия и биещ тъпан.

С викове: „Оставка”, „Мафията вън”, “Срам ни е от вас”, хората тръгнаха по централните улици и булеварди. С всяка изминала минута към протеста се присъединяваха нови хора. Голяма част от протестиращите разяват българското и европейското знаме.

Стигайки до Катедралния храм, протестиращите блокираха кръстовището, а след това се насочиха в посока общината.

Протестното шествие и тази вечер преминава спокойно, без напрежение. Полицейското присъствие е засилено.

БТА, БГНЕС

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев