АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЧЕВА: С 30% СЕ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ НА СОЦИАЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ В БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА

Деница Сачева
30.07.2020 / 14:11

От 1 август ще се увеличат стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални услуги.

Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на изслушването си в парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Новите социално-икономически мерки на правителството са в общ размер на 1 млрд. 162.9 млн. лв., от които социални мерки са 731.5 млн. лв. и за икономически мерки 431.4 млн. лв. с източник националният бюджет. От 1 август ще се увеличат с 30 % средствата за заплати на служителите от системата на Министерство на труда и социалната политика (МТСП), които са натоварени с дейности по овладяване на последствията от пандемията. Предвидени са общо средства в системите на МТСП, Министерство на здравеопазването, МВР, НЗОК и НОИ в размер на 92 млн. лв., но за социалната сфера говорим за 7600 души, които са от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Главната инспекция по труда, Фонд "Социлана закрила", Фонд "Условия на труд" и други в общ размер на 15 млн. 150 хил. лв.", каза още Сачева.

Министърът посочи, че от 1 август ще се увеличат стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални ослуги като домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и други с общ бюждет размер от 15 млн. лв. "Това увеличение ще може да се израходва за заплатите на работещите в тях социални работници, възпитатели, педагози и други. Средният размер на увеличението ще бъде с 20 % за възнаграждението им", допълни Деница Сачева.

Тя обърна внимание, че всички 2 млн. 121 хил. пенсионери ще получат по 50 лв. добавка към пенсиите си.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев