АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЯВОР БОЖАНКОВ: АВТОРИТЕ НА КРИЗАТА СА ДВАМА - БОРИСОВ И ГЕШЕВ

Явор Божанков
30.07.2020 / 13:17

"Отговорните за сегашната парламентарна и извънпарламентарна криза са двама - Бойко Борисов и главният прокурор Гешев. И двамата бягат от дебати. Единият излезе в отпуск, точно когато нашата парламентарна група го извика, а другият не дойде нито при гласуване на вота на недоверие, нито при обсъждането му, нито сега. Той само сменя министрите от едно министерство в друго, а това не решава проблеми". Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БНТ.

„В типичен стил премиерът Борисов казва “Аз докарах пари от Европа, аз давам 29 млрд.“. Нека да напомним, че не той, а българските работници, работодатели и европейските данъкоплатци дават. Той само разпределя и го прави по толкова разбойнически и абсурден начин, че резултатът е плачевен. Но в един момент, когато обществото се тресе от скандали, а правителството е делегитимирано, това да се харчат огромни средства за спасяване на имиджа на министър-председателя, според нас е скандално.

„България се намира в тежка парламентарна и политическа криза. Изходът от настоящата ситуация е един - служебен кабинет, който да гарантира честни избори. В краткосрочен план БСП извика всички отговорни фактори да дадат обяснение. Борисов за това как се харчат средствата, а Гешев за действията на прокуратурата. В по-дългосрочен план изработваме визия за това как да се променят правилата в съдебната система. Ще отворим и един голям дебат за мястото на прокуратурата в нея. Хората на протеста се борят за две оставки, но всъщност искат справедливост, те не искат пари. Затова опитът на Борисов да даде на този и на онзи, няма да го спаси“, поясни Божанков.

По повод мерките, които кабинетът предлага, депутатът от левицата коментира, че са абсолютно хаотични. „Още когато избухна пандемията казахме, че успоредно със здравните мерки, трябва да мислим и за икономическите. Тогава многократно се въвеждаше мярката 60/40 и тя беше неуспешна. Кризата е факт, заради ненавременно въведените икономически мерки“, обясни той.

Относно блокираните ключови кръстовища от протестиращите социалистът коментира, че това е съпротива срещу управление, което използва произвол. Явор Божанков заяви, че твърдо подкрепя протестите. „Разбира се, не одобрявам никаква форма на насилие, но причината насилието да ескалира е в поведението на властта и нейната арогантност“, заключи той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев