АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

21-И ДЕН НА АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНИ ПРОТЕСТИ В БЪЛГАРИЯ – РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОТЕСТИРАЩИ

Протестът - 21-ви ден
30.07.2020 / 00:03

На 21-вия ден от протеста блокадите започнаха от обяд. В столицата поетапно бяха блокирани възлови кръстовища в различни части на града. Остава блокирано кръстовището на "Орлов мост", предаде БНТ.

Десетки хиляди протестиращи започнаха шествие от площад "Независимост" по бул. "Цар Освободител". Тази вечер протестът срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев е най-многолюден. Пространствата пред президенството, Министерския съвет и Българска народна банка са изцяло изпълнени с хора, които викат ”Оставка!”.

В 21 часа според организаторите на протеста в София има над 120 000 човека Опашката от хора в столицата стига до Народния театър. . В над 10 града се провеждат протести, които също са многохилядни.

Ето и хронологията на деня до този момент:

22 ч. По БСВТ съобщиха, че протестиращи са се насочили, за да блокират "Прохода на Републиката".

21.20 ч.

Бившият премиер Ренета Инджова: "Братя и сестри. Аз съм тук с вас. Ще те свалим Борисов. Долу Борисов. Долу на диктатора. Долу мафиота. Сега раздава кръвни пари. Не щем управлението, не щем магистралите, по които децата ни се блъскат и убиват. Ти оскверни и тази институция и попари целия народ. Цялата държава. Унищожи децата ни. Борисов, долу. Нека целия свят види прекрасния мой народ. Нека целия свят види как се протестира мирно и културно. Искам думите, които произнася Борисов за тези, които са тук, да не бъдат произнасяни никога повече, никога повече. Европо, прибери си тези, които крадат парите на българския народ в едно с европейския. Вземи в ръцете си прокуратурата и съд и осъди престъпниците, над които си опънала чадър. Европо, митрите си накажи".

21 ч.

Пространството бе огласено от гайди. Към тях се присъединиха и няколко мъже с чанове, а хората се хванаха на хоро. След това на сцената се изправи проф. Минеков. Той обяви: „Тук е половин България. Учудвам се на наглостта на двете мутри, които не разбират, че не са желани. Съжаляваме за всички, на които причиняваме неудобство, но има по-голямо неудобство - корупцията".

Емблематичното кръстовище от зората на демокрацията - "Орлов мост" е блокирано вече 8-и час. Блокадата започна около 13.00 часа, когато група младежи затвори движението за превозни средства. Те заявиха своето непоколебимо намерение да останат на кръстовището, докато не се изпълнят целите им.

Към 21.00 часа викове "Оставка" огласят пространството в триъгълника на властта. Виждат се десетки знамена във въздуха и транспаранти с призив за оставка. От трибуната на протеста периодично се чуват критики към правителството.

20 ч.

Протестиращите пред Съдебната палата се вляха в основния протест. Започнаха изказванията на площада в София. Николай Хаджигенов: „Дали някой от нас може да забрави отношението, че ние сме тиня. Дойде време да кажем на тази политическа паплач, че ние не сме тиня. Ние сме свободни граждани на Република България. Оставка на правителството на Борисов за корупция. Протестът има конкретни цели-оставка на Борисов и Гешев и промяна. Това е нашето бъдеще. Време е да вземем държавата си в собствените си ръце. Сега започва всичко. Сега". Пред медиите протестиращи споделиха, че освен оставка на кабинета "Борисов 3" и на главния прокурор Иван Гешев, те искат промяна на Конституцията, независима съдебна система и промяна на политическата система. Настовят хората, които ни ръководят, да са експерти в своята област, знаещи езици и с висок морал. Сред хората има много млади, възрастни, семейства, деца.

19 ч.

Очаква се многолюдно шествие в София. Хиляди вече са под прозорците на МС. В този част започва и друг протест от „ Правосъдие за всеки“ пред Съдебната палата. След това този протест ще се слее с този на площад „Независимост“ или т. нар. „триъгълник на властта“. „Днес отново има запис на Борисов. Гешев не разследва тези неща, които трябва. Много неща са. Младите като си заминат, това може би е последна битка“, каза студентът по право Стоян по БТВ. Появи се информация, че сред хората са внедрени провокатори. Полицията е уведомена за тяхното присъствие.

Към 19.00 часа към протестиращите пред Президентството се присъедини Мая Манолова.

В същия час протестиращи се събраха и пред Съдебната палата. Организатор са "Правосъдие за всеки". След това протестът премина в шествие и се сля с протеста пред МС.

След 18.00 часа част от протестиращите, блокирали "Орлов мост", хвърлиха бутилка срещу лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, който беше гост в предаването на БНТ "Още от деня". Чуха се и викове "Оставка".

Ето какво каза Марешки пред камерата на БНТ:

БНТ: Какъв извод можете да си направите от вече 20 дни протести и това, което се случи тази вечер на "Орлов мост"?

Веселин Марешки: Изводът е, че такива лумпени опорочиха протеста на младите хора и затова са само 20 човека на "Орлов мост".

Към 18.00 часа възловите кръстовища на "Орлов мост" и при Софийския университет остават блокирани. Протестиращи, пропускат само линейки. Издигната е и първата палатка, чака се и кемпер. Заявката е хората да останат на кръстовището не само след полунощ, но и утре през деня.

Към 18.00 часа в "триъгълника на властта" вече е изключително засилено полицейското присъствие. Граждани са разположили чадъри, палатки и шалтета.

Група протестиращи блокираха кръстовището на "Орлов мост" още в 14.00 часа. Други - с чадъри и палатки затвориха булевард "Цар Освободител" в "триъгълника на властта".

Част от участниците блокираха за движение и кръстовището на Софийския университет.

Полицейското присъствие в центъра на София продължава да бъде засилено, а части на полицията и жандармерията са разположени пред всички ключови места, както и пред сградите на основните институции.

По обед демонстранти блокираха за кратко кръстовището на булевардите "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и "България", както и това на столичния бул. "Александър Малинов" в квартал "Младост".

Недоволни от управлението започнаха да се събират в "триъгълника на властта" още от 10 часа сутринта. Апелът към протестиращите беше да носят вода, храна и палатки, за да останат, докато постигнат целта си. Протестиращите си донесоха пред МС чадъри, шалтета и книги. Вместо на златистия пясък, плажът се пренесе на жълтите павета.

 

Демонстрантите са убедени, че протестът им ще успее.

В цялата стана продължават протестите с искане за оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор, съобщава БНР. Напрежение между протестиращи и граждани възникна във Варна. Част от участниците в антиправителствените денострации блокираха Аспаруховия мост и това затрудни трафика. Протестиращи с национални знамена, с тъпани и вувузели затвориха северния възел на Аспаруховия мост. Те викат "оставка", "Протестът е за вас" и "Варна, събуди се".

Майка с четиригодишно момиченце пък каза, че по принцип подкрепя протестите, но не смята, че обикновените граждани са виновни: "Трябва да блокирате Прокуратурата и прокурорите, а не обикновените граждани", каза тя. Малко по-късно Радио Варна съобщи, че протестиращите са вдигнали блокадата.

Протестиращи се събират и в Пловдив.

В Бургас протестиращите блокират централния булевард "Демокрация".

В Русе блокираха "Дунав мост" и се образуваха километрични опашки..

Протестиращите във Велико Търново замерваха с рула тоалетна хартия Съдебната палата в града. Протестното шествие измина разстоянието от паметника „Майка България“ до Съдебната палата и обратно и блокира за час трафика в центъра на Велико Търново. Пред Съдебната палата, която беше блокирана от полиция, протестиращите хвърляха рула тоалетна хартия. Някои от тях удариха преминаващи граждани, до по-сериозни инциденти не се стигна. Великотърновци настояха за оставки:

„Крайно време е нещата да се променят. Посоката е една-единствена – морал, законност, честност“.

„Настояваме за оставка спешно, веднага, сега, на момента“.

„И ще бъдем по площадите до тогава, до когато Бойко Борисов и кабинетът действително паднат“.

Протести и в Ямбол. Исканията са за оставка на правителството и главния прокурор.

Протестите продължават с шествие по централните улици на Ямбол и спиране пред съдебната палата и областната управа.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев