АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБИДИ И НАКАЗАНИЯ НА СТАРТА НА ПЛЕНАРНОТО ЗАСЕДАНИЕ, БСП НАПУСНА ЗАЛАТА

Корнелия Нинова
29.07.2020 / 13:26

Напрежението между управляващи и опозиция в пленарната зала се нажежи още на старта на заседанието. Червените обвиниха, че дневният ред на парламента не е адекватен и поискаха премиерът да дойде и да обясни на депутатите за новите социално-икономически мерки и да даде отчет откъде ще дойдат тези 1,8 млрд. лева. Социалисти на няколко пъти обградиха трибуната и настояваха министър-председателят да бъде извикан веднага, а в залата отляво се чуваха викове "Оставка".

В крайна сметка след размяна на остри реплики от страна на управляващи и червената опозиция Цвета Караянчева наказа соцдепутатът Стоян Мирчев затова, че нарече премиерът "страхливец" и определи, че се "крие като мишка". В отговор председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова посочи, че поведението на социалистите е "просташко".

Минути по-късно пък от БСП решиха да напуснат заседанието и така лявата част на залата остана празна.

До ситуацията се стигна, след като червената лидерка Корнелия Нинова прочете декларация от трибуната и обвини, че от ГЕРБ не чуват исканията на протестиращите и предлагат дневен ред на парламента, който не отговаря на техните очаквания. Тя настоя, че с начина, по който са били анонсирани социалните мерки, се е отнела възможността на опозицията да представи свой антикризисен план.

"Това, което правите днес, с този дневен ред, е принос към унищожаването на парламентаризма. Вчера премиерът обяви социално-икономически план.

Пак той го обяви, пак от джипа, сякаш това са му лични пари. Вместо да е тук - предлага ги един депутат", отсече Нинова и поиска премиерът да дойде с числа какво е изпълнението на бюджета и откъде идват тези близо два милиарда лева.

След нея Георги Свиленски пък настоя Цвета Караянчева веднага да се обади на премиера и да каже кога ще дойде в Народното събрание.

"Той е страхливец и води България към катастрофа. Той трябва да е тук и да обясни, да спре да се крие като мишка", включи се в атаката и Стоян Мирчев.

DarikNews.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев