АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДВАДЕСЕТИ ДЕН НА ПРОТЕСТИ ЗА ОСТВКИТЕ НА БОРИСОВ И ГЕШЕВ

Протестът - 20 ден
28.07.2020 / 23:50

Както и предишни вечери, освен скандирането “Мафия” и “Оставка”, към МС летяха тоалетна хартия, яйца и домати, Сградата отново бе мишена на протестиращите – т.нар. Отровно трио раздаде на демонстрантите топчета за пейнтбол със зелена боя. Зеленият цвят трябва да символизира „съсипаната природа вследствие на политиката на кабинета“.

Малко преди 21,00 часа протестиращите, както и вчера, се насочиха към представителството на Европейската комисия у нас на ул. „Г. С. Раковски“, защото по думите им „и Европа трябва да чуе исканията на протеста в България“.

След това демонстрантите продължиха по бул. „Патриарх Евтимий“ и по бул. „Васил Левски“ към сградата на СУ „Климент Охридски“, след което отново блокираха Орлов мост.

Блокадата наложи промени в маршрута на градския транспорт в центъра на София.

При опит за блокиране на кръстовището пред СУ „Климент Охридски“ се е стигнало до инцидент.

Минути след 22,00 часа един човек е пострадал. Автомобил, чийто водач се е опитал все пак да премине и е премазал крака на един от протестиращите. Пострадалият е откаран с линейка в ИСУЛ.

Демонстрантите обградили и блокирали колата и настояли полицията да вземе проба за алкохол и наркотици от шофьора. Тестът за алкохол е отрицателен.

Тази вечер тема за протеста са новите социално-икономически мерки за справяне с последствията от коронавирусната пандемия.

Ето какво споделиха пред БНР участници в протеста:

„Всички действия на правителството според мен са излишни. Каквито и мерки да предприемат, те няма да доведат до нищо сериозно. Хората му искат оставката и просто да си я подаде, защото неговото стоене на този пост е вредно за България и за народа“;

„Аз си признавам, че дойдох от ден 1 и си признавам, че се ужасих тогава от г-н Гешев – от черните джипове и от начина, по който влезе. Поне съм от по-възрастното поколение и си спомням мутренските години и мисля, че нещо припална от тези спомени в мен“;

„Дълбоко вярвам, че отношението и решенията, които взимат политиците, трябва да показват отношението им към хората, които ги избират. Силно се надявам, че нашето присъствие на площада ще им даде ясния сигнал, че всъщност има една граница, която отдавна е прекрачена и трябва да си вземат съответната бележка – да си тръгнат от мястото, което заемат“.

„Идвам от Италия с родителите си, протестирам с цел да сваля правителството, искам да има промени, защото това не е живот, възрастните хора с тези пенсии как се издържат?! Пътищата, здравеопазването, заплатите, пенсиите на възрастните, фактът, че ни заграбват държавата богатствата“.

„Много e трудно да живееш в държава, в която много неща не са логични“;

„Искаме оставка на правителството и на главния прокурор. Затова съм тук, цял ден пътувах“;

„Няма как един човек с чисти намерения да си направи чист бизнес тук без да има връзки, без да бута рушвети на някой“;

„Не знам дали ще свърши работа, но всеки ден ще бъдем тук“.

Хората се готвят за общонационален митинг, който да започне от сутринта на 29 юли, очакват се недоволни от цялата страна. Началният час за този митинг е от 19 ч., като организаторите призовават хората, които искат да участват, да носят палатки, одеяла, за да останат там.

Полицейското присъствие, както и всяка вечер през последните 20 дни, е засилено.

Отделна протестна акция се състоя тази вечер и пред държавната вила "Секвоя" на премиера Бойко Борисов.

Младежката организация на "Да, България" „МлаДа България“ и на ДСБ призова за оставката на премиера и на главния прокурор тази вечер пред правителствената вила „Секвоя“ в столичния квартал „Бояна“.

Протестната проява бе под наслов „Масов следствен експеримент“.

Участниците в акцията бяха донесли пачки с имитации на банкноти от 500 евро с лика на Бойко Борисов.

Протестиращите смятат, че се бави прокурорската проверка на автентичността на снимките от къщата на премиера и на аудиозаписи, на които се чува глас, приличащ на неговия.

Миналата седмица евродепутатката Елена Йончева обяви след проведен от американска лаборатория анализ, че единият от записите е автентичен. От донесените от демонстрантите колони звучаха именно тези записи.

Ето какво заяви пред БНР един от участниците в акцията пред вила „Секвоя“:

„Събрали сме се тук да проведем масов следствен експеримент. Обичаме така да го наричаме, защото днес не идваме само като граждани – трябва да вземем функциите на прокурори и следователи тук, тъй като публичната власт в лицето на прокуратурата и следствието вече в продължение на над месец отказват да разследват скандала с влизането в премиерския дом и с прословутите снимки на шкафчето му. Тук сме, за да привлечем и вниманието на прокуратурата, тъй като в последно време се забелязва тенденцията тя да върви след събитията и да разследва, след като се е акумулирало някакво гражданско внимание. Искрено се надяваме след днес да започне по-активна проверка и по аудиозаписите“

Младежите от обединението „Демократична България“ нямаха намерение да влизат през ограждението, но се надяваха да бъдат поканени от премиера, за да видят как изглежда вилата отвътре.

„Ние не искаме да стигаме доникъде, освен ако г-н премиерът не иска да ни покани, да ни покаже как си представя, че някой може да влезе през охраната му и да сложи тайно вътре някакви пари, пистолет и златни кюлчета и никой да не разбере и да няма информация за това“, каза участничка в акцията.

Около 20,00 часа младежите започнаха да се разотиват, като преди това изметоха с метли стотиците имитации на 500-еврови банкноти пред оградата на правителствената вила.

В поредна вечер на недоволство в Ямбол протестиращите отново поискаха оставки на правителството и главния прокурор.

Протестиращите всяка вечер продължават да се събират пред сградата на община Ямбол и поставят исканията си.

Каквито и промени да бъдат извършвани в кабинета, протестите няма да спрат, докато правителството не подаде оставка, а настоящия парламент не се саморазпусне, категорични са протестиращите.

На двадесетия ден от началото на антиправителствените протести с искания за оставките на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев около 30 пловдивчани се събраха на площад „Стефан Стамболов“. С искания за промяна и ясна визия и стратегия за управление на българската държава, те издигнаха знамена и лозунги „Заедно сме сила“, „Единение и натиск“, „Ние сме България“.

За да подкрепят пловдивчани, към протестиращите се присъедини и група граждани от Карлово.

Протестиращи излязоха и на улиците в Бургас като блокираха за кратко ключов булевард.

Антиправителственият протест събра тази вечер във Варна 50-100 души и блокира кръстовище пред общината.

Недоволни от правителството и главния прокурор в Благоевград поставиха цвете, парцали и плюшен пеликан

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев